Film “72 dana” Danila Šerbedžije hrvatski kandidat za Oscara

Sedamnaestero članova komisije Hrvatskog društva filmskih djelatnika, u srijedu je tajnim glasovanjem, natpolovičnom većinom s devet glasova, u prvom krugu odlučilo da će film “72 dana”, redatelja Danila Šerbedžije, u produkciji Inter filma biti predstavnik hrvatske kinematografije u selekcijskom procesu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti za nagradu Oscar u kategoriji najbolji strani film.

“72 dana” tako ulazi u daljnji selekcijski proces, tijekom kojeg će biti odabrano devet, a potom pet filmova službeno nominiranih za nagradu Akademije u kategoriji najboljeg stranog filma. Kako je već poznato, 84. dodjela nagrada Oscar održat će 26. veljače 2012. godine u Kodak Theatre-u u Los Angelesu.

Inače, film je radnjom smješten u Liku, a priča se vrti oko obitelj Paripović kojoj je jedini izvor zarade američka mirovina djeda Đurđa koju prima njegova udovica, “baba” Neđa. Vrlo brzo Neđa umire i egzistencija obitelji biva ugrožena. Glava obitelji Mane, njegov sin Todor te brat Joja smišljaju plan da iz doma za stare i nemoćne ukradu zamjensku “babu” i tako nastave dobivati mirovinu. Sa idejom su svi oduševljeni osim Jojinog sina Branka koji želi pobjeći što dalje od njih.

Glavne uloge u ovoj gorko-slatkoj komediji tumače Rade Šerbedžija i Bogdan Diklić te Krešimir Mikić, Živko Anočić i Mira Banjac. Direktor fotografije je Sasha Rendulic, montažerka Ivana Fumić, scenograf Mario Ivezić, kostimografkinja Željka Franulović, skladatelj Miroslav Tadić, a producent filma Ivan Maloča.

 

L.M./MojTV2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.