FIFA: Messi nije rekorder

Iz Flamenga su se oglasili da je Zico 1979. godine postigao 89 golova…

Poslije obaranja rekorda Gerda Mullera od strane Lionela Messija, s raznih strana počela su stizati imena nogometaša za koje se tvrdi da su rekorderi prema broju postignutih golova u jednoj kalendarskoj godini.

Prvo se govorilo o Malezijcu Abdulu Ghaniju Minhatu, koji je za godinu postigao 106 golova, da bi se nakon toga pojavilo i ime Godfreyja ‘Ucar’ Chitalua, Zambijca, koji je za godinu mrežu tresao 107 puta.

Jučer su se oglasili i iz Flamenga da je Zico 1979. godine postigao 89 golova. Iz brazilskog kluba tvrde da je Zico te godine postigao 81 gol za Flamengo, plus sedam za reprezentaciju i jedan u  prijateljskoj utakmici između Argentine i Ekipe ostatka svijeta.

Nakon svih tih nagađanja, oglasila se i FIFA, koja je iznenadila mnoge, a iz krovne kuće svjetskog nogometa tvrde da rekord argentinskog čarobnjaka nije služben, već se samo tako vodi u medijima.

“Mi nemamo detalje sa svih nogometnih utakmica u svim zemljama cijelog svijeta, od prvog dana formiranja. Nema to veze sa pristrasnošću. Kada možemo potvrditi neki rekord sa naših natjecanja, mi to uradimo”, rekao je Alex Stone, glasnogovornik FIFA, dodavši:

“To je vrsta podataka koju žele vidjeti navijači i mediji. To je rekod koji je neko u medijima prikupljao od nekud i primijetio je da bi Messi mogao oboriti taj rekord”. (SCsport.ba)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.