FIFA dobila nevjerojatnu ponudu 25 milijardi dolara da prepusti dva velika natjecanja

Zaprepaštenje je zavladalo u sobi u Bogoti kada je Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e, najužem vodstvu svjetske nogometne federacije otkrio ponudu investicijskog fonda poduzetnika s Bliskog Istoka i Azije.

New York Times piše da oni nude 25 milijardi dolara za otkup proširene verzije klupskog SP-a, kao i prava za natjecanje koje tek treba krenuti – globalnu “ligu” reprezentacija.

Infantino FIFA-inoj vrhuški nije otkrio identitet investitora, ali je naglasio kako oni traže hitan odgovor na njihovu ponudu. Ako bi FIFA pristala, to bi bio revolucionarna odluka. Nikada do sada nije prodala prava za organizaciju nekog natjecanja.

S obzirom da im predsjednik nije želio otkriti nikakve dodatne detalje, glavešine su odbile predsjednikov prijedlog da se ponuda prihvati, usput tražeći detaljnije informacije, navodi NYT.

Isti izvor navodi kako bi pristanak na ovakvu ponudu značio radikalan zaokret u FIFA-inom poslovnom modelu, koji se u pogledu prihoda oslanja na prodaju ulaznica, sponzorske ugovore i medijska prava. Ako bi prihvatile ponudu konzorcija, koju gura Infantino, “treća strana” odlučivala bi o svemu vezanom za natjecanje.

Jedno od tumačenja je da to radi kako bi povećeo prihode i vratio zaradu koju je FIFA imala prije velikog korupcijskog skandala iz 2015. Nakon toga su financije moćne organizacije doživjele snažan udarac.

Infantino želi ispuniti obećanje o značajnom povećanju sredstava za razvojne fondove FIFA-e, iz kojih 211 njenih članica crpi sredstva. Naravno, “mješač kuglica” ne radi to zato što je dobrotvor, nego jer ga iduće godine čekaju izbori.

Zanimljivo je kakve promjene FIFA želi donijeti u klupsko SP, za koje vlada ovako veliko i “šuštavo” zanimanje misterioznih investitora. To natjecanje trenutno se održava svake godine, a za trofej se bori sedam klubova, prvaka kontinentalnih natjecanja.

Potpunim preustrojem klupsko SP igralo bi se svake četiri godine, po broju sudionika i formatu podsjećalo bi na SP reprezentacije i na njemu bi igralo barem 12 klubova iz Europe.

Europski nogometni savezi protiv su ovog prijedloga, jer bi ovakvo klupsko SP bilo izravan konkurent Ligi prvaka. UEFA od nje u četiri godine zaradi 15 milijardi dolara, dok FIFA u isto vrijeme od SP-a reprezentacija zaradi tri puta manje.

Što se tiče drugog novog natjecanja koje investitori žele otkupiti od FIFA-e, spomenute “lige nacija”, koja bi se također igrala na svjetskoj razini, ona bi imala pretkola, kontinentalni dio i završni turnir.

Puno previše za najbolje i najbogatije klubove. Oni iovako lude zbog velikog broja skupo plaćenih igrača koji im se s reprezentativnih akcija vraćaju ozlijeđeni.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.