FIBA jednoglasno priznala ABA ligu

Kao što je B92 i najavio, bord Svjetske košarkaške federacije (FIBA) jednoglasno je priznao reorganiziranu regionalnu ABA ligu na sastanku u Budimpešti. Sastanak vladajućeg tijela održan je u glavnom gradu Mađarske, pred finale Europskog prvenstva za žene između Srbije i Francuske, poslije kojeg su otklonjene sve nedoumice.

FIBA je u ožujku povuklo priznanje Jadranskoj ligi, a kao razlog je navelo neslaganje pravila natjecanja sa generalnim statutom i pravilnikom federacije.

U međuvremenu, na sastanku u Beogradu prije mjesec i pol dana je dogovoreno da vlasnička i upravljaćla struktura od naredne sezone bude u rukama klubova, ali ni poslije usvojenih primjedbi nije stiglo službeno priznanje, pošto je FIBA željela da se promijene još neki upravljački i vlasnički elementi u vezi lige.

Poslije niza sastanaka klubova u regiji i nacionalnih saveza, ali i nekoliko oštrih pisama koja su stigla iz Ženeve (FIBA), zajedničkim naporima svih klubova i saveza, postignut je dogovor u Zagrebu.

Poslije korekcija dokumenata, FIBA je u petak u večernjim satima konačno priopćila da je regionalna ABA liga ispunila sve uvjete za priznanje po generalnom statutu FIBA, što je i verificirala u nedjelju.

Ovo znači da će kluovi iz regije i dalje moći kroz regionalno natjecanje da traže plasman u europska natjecanja pod pokroviteljstvom ULEB – Euroliga, Eurokup – a da ne rizikuju da njihovi nacionalni savezi ne budu suspendirani i spriječeni da sudjeluju na prvenstvima Europe i svijeta, objavio je B92.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: