FFMO: ”Vječiti” studenti moraju se prebaciti na bolonju

Filozofski fakultet

Studenti Filozofskog fakulteta mostarskog sveučilišta koji su studirali po ‘starom’ planu i programu a nisu diplomirali do kraja prošle akademske godine, izgubili su pravo nastavka studiranja po tom programu, te će morati izabrati jednu od dvije ponuđene opcije – prebaciti se na studij po bolonjskom procesu ili odustati od školovanja, piše Dnevni list.

Ovaj put produživanja rokova za ‘vječite studente’ neće biti, a neće se izaći u susret ni onima kojima primjerice životne okolnosti nisu dopustile završetak studija u roku. S obzirom da je zadnja generacija koja je studirala po starom programu upisana još akademske 2004./2005. godine na sveučilištu smatraju da je to itekako dovoljno vremena za dovršetak studija bez obzira na bilo kakve okolnosti.

Dekan Filozofskog fakulteta Zoran Tomić potvrdio je za Dnevni list da isto pravilo vrijedi i za one studente koji su položili sve ispite po starom programu, ali do kraja 2015. nisu obranili diplomski rad.

”Studenti koji studiraju po ‘starom programu’, a nisu diplomirali do kraja 2015. godine, imaju mogućnost nastavka studija po bolonjskom procesu, na način da će im se priznati svi položeni kolegiji koji su ekvivalentni kolegijima po Nastavnom planu i programu studija po bolonjskom procesu, s pridruženim ECTS bodovima. Na temelju priznatih kolegija i ECTS bodova odredit će se u koju godinu studija se studenti mogu upisati i nastaviti studij,” kazao je Tomić.

Dekan Filozofskog fakulteta navodi kako su studenti na vrijeme bili obaviješteni o rokovima za završetak studija.

”Studenti kojima je ostao samo diplomski rad po ‘starom programu’, nažalost, imaju mogućnost samo nastaviti studij po bolonjskom procesu, po istoj proceduri kao i oni studenti koji imaju i nepoložene ispite. Mi se po ovom pitanju referiramo na Zaključak Senata Sveučilišta u Mostaru iz 2013. godine, kojim je jasno definiran krajnji rok za završetak studija po ‘starom programu’, a o kojem su studenti na vrijeme bili obaviješteni. Također, ovdje treba napomenuti da su svi studenti po ‘starom programu’ upisani najkasnije davne akademske 2004./05. godine, tako da su po svim pravilnicima već svakako trebali završiti studij,” pojasnio je Tomić.

Među studentima se pojavila informacija da bi eventualni nastavak studiranja po starom programu mogao biti omogućen onima koji zbog specifičnih životnih okolnosti nisu uspjeli dovršiti studij u roku, uz zamolbu upućenu dekanu. Međutim, Tomić napominje da i za njih vrijedi isto pravilo.

”Za studente kojima životne okolnosti nisu dopustile da završe diplomski rad, odnosno studij po ‘starom programu’, mora vrijediti isto pravilo kao i za sve ostale studente, budući da se i Sveučilište i Filozofski fakultet moraju držati donesenih odluka i zaključaka. Inače, studentima koji se nalaze u teškim životnim okolnostima pokušavamo izaći u susret na svaki mogući način, ali u ovom slučaju se moramo držati odluke,” zaključio je Tomić.

(www.jabuka.tv)


39 komentara

 • Ma vala ne znate s čim bi mogli st
  dente unazaditi.ta boljr bi vam bilo ukinuti bolonju jer ko završi sa bolonjom ni u znanju ni ponašanju ne može usporediti sa intekektualcima koji su završili studij po starom četverogodišnjem studiju, kojeg ste i vi profesori završili po STAROM PROGRAMU.
  a kako bi pomogli judima da završe to malo što im je ostalo a puna vam usta jedinog sveučilišta na hrvatskom jeziku.
  a mnogi su odustali iz poznatih razloga.

  a kako bi pomogli ljudima a
  ako bi ljudima pomogli da završe ta mnigi su odustali zbog pojedinacai bilo bi lijepo da se i vi ocitujete koliko ste godina studirali i koje ste srednje završili i da li sre u svojoj klssi bili najbolji?

 • Ljude koji studiraju 12 (!!!) i više godina treba jednostavno izbaciti s faksa i gotovo… Kad nisi za nešto jednostavno nisi i gotovo. 🙂

 • 5 godina je više od 4,a neki koji su završili stari fakultet od 4 godine bi se uporno izjednačili s nama.Gospodo,završite još tu jednu godinu pa i vi budite magistri!

 • Osnove kvalifikacijskih okvira u BiH je dokument Ministarstva civilnih poslova u kojemu je tablično prikazano što se s čime …

 • Oooo Magistre, pa nemoj da te netko cuje!
  Ti Magistar, a neznas sta znaci Magistar struke,a sta Magistar znanosti !???!
  Jooooooj meni… kakve studente iznjedri moje Sveuciste !?!
  Place mi se kad ovo cujem !

  • I sta onda ,jesam li prosla na obrani diplomskog ili moram jos mjesec dana srudirati? Oduljilo se ,vec sam mjesec dana po fakultetu. Necu ti ga ja vise dolazit,daj sta das.

 • … poštenje je put našega života, a pravda svetinja koja je više puta daleko od nas, ali nikad toliko da ne bi još stigla pred noć.
  Probudi se pravednosti vječna, ustaj! Na daj sili harati svoju djecu. Ne daj zloći hraniti se dobrotom. Ne daj močvari progutati čiste. Pravednosti, udari strijelom nemani što su zalutale među poštene ljude. Pravednosti, probudi se, siđi! Golem te posao čeka na ovoj zemlji!

 • E baš netko tko je magistar i kao takav se ovdje jako dobro iskazao da nema pojma ni šta je završio a onda je upitno i kako.Jer ne zna razliku između magistra struke i magistra znanisti.
  magistre…znači li to da je liječnik koji je završio četverogidišnj studij meficine u zagrebu treba se doškolovati još dvije godinu jer je nekom periodu studij meficine bio 6 godina. Što znači da bi liječnici koji su završili u MOstaru trsbaju odmsh na doškolovanje još jednu godinu.
  magistre ti si dobro završio sli mslo znaš.

  • Moj profesore ja sam se tako umorila studirajuci i polazuci ispite ! Bilo je dana da sam morala polagati po pet ispita . Sad sam postala najobrazovanija uposlenica bez odgovarajuceg koeficijenta.Koristim sve svoje veze i poznanstva da mi se na silu mora dati placa koju ja zasluzujem.

 • Stres je svakodnevni dio života, a na faksu ga ima posebno mnogo. Kolokviji, radnje, ispiti, vježbe, sve se reda jedno za drugim i ako ne naučiš dobro podnositi određenu dozu stresa nakon nekog vremena mogao bi početi pucati po šavovima.

 • Znači svi liječnici koji su završili medicinu kao četverogodišnji ili petogodišnji studij moraju studirati još jrdnu godinu jer je nrkad studij medicine bio šest gidina.
  nr bi nitko imao validnu diplomu kad bi ovaj magistar struke i kolegics Regina se zaposliili ne daj Bože u ministarstvo školstvs.ali zato sa tolikim kapacitetima sigurno čete osnovati uspješne firme privatne.

 • Vidi jadre sto je iskrena…
  I sta joj ko moze kad pod krilom i zastitom “kapetana” raznorazni! A ti jadni studenti znojite se ucite dobijte cir na zelucu kad nemate stranku

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.