Feijoa: Dekorativno voćna vrsta koju treba posaditi

Feijoa se uzgaja kao dekorativno voćna vrste zbog neobičnih ljubičasto bijelih cvjetova koji su prisutni od svibnja do lipnja. Posebna vrijednost Feijoe su aromatični plodovi koji sadrže visoku količinu prirodnog joda što uravnotežuje rad štitnjače i sprječava gušavost.

Feijoa je egzotična voćka koja polako, ali sigurno osvaja i naše prostore. Podrijetlo vuče s područja Južne Amerike, a u Europi se uzgaja uglavnom u mediteranskom području. Vrlo je popularna pa se često susreće u vrtovima, a ponekad se sadi i kao živa ograda. Nema posebnih zahtjeva prema tlu. U dolini Neretve nalazi se jedna od većih plantaža ove neobične voćne vrste u Europi.

Iako je Feijoa suptropska biljka, dobro podnosi zimske temperature pa se bez problema može uzgajati na području Hercegovine. U zimskom periodu izdrži u kraćem razdoblju i do minus 10° C. Sporog je rasta. Ukoliko se sadi u vrtu dobro je sadnicu posaditi s južne strane, zaklonjenu od snažnih udara vjetra i niskih temperatura.

Atraktivni listovi i cvjetovi

Ukoliko listove stisnemo ili zgnječimo imaju posebnu aromu. Cvjetovi su pravi melem za oči, imaju posebnu dekorativnu vrijednost, veliki su, razvijaju se u podnožju listova, pojedinačno, ponekad i po više zajedno, bijeli su do bijelo ljubičasti, u unutrašnjosti i odozgor crvenkasti s dugim crvenim prašnicima. Sadnica cvate od svibnja do lipnja i to do 40 dana, medonosna je biljka i vole je pčele. Latice cvijeta su predivne crveno-bijele boje, jestive su i imaju blago slatkasti, osvježavajući okus te se dodaju salatama.

Plod je inače aromatičan, mekan i sočan, nadasve egzotičan te elipsoidno-okruglastog oblika. Sazrijeva u jesen, ima zelenu voštanu kožu i mesnatu unutrašnjost. Ugodnog je mirisa te aromatičnog kiselo-slatkog okusa koji podsjeća, nećete vjerovati, na kombinaciju guave, ananasa, kiwija, banane, šumske jagode i mente, neki čak kažu i kruške i avokada. Kožica im je tvrda, jedu se prerezivanjem na pola i vađenjem mesa žlicom.

Ukusni i jako aromatični plodovi Feijoe

Plodovi jako zdravi

Zdravstvene prednosti Feijoe su, između ostalog, promicanje zdrave funkcije crijeva zbog visoke razine vlakana, folne kiseline i vitamin B kompleksa. Feijoa je među vrlo alkalnim namirnicama, što je čini korisnim u uravnoteženju pH tijela.

U plodu su male sjemenke, koje ne smetaju kod jela, a posebnost plodova je da sadrže visoku količinu prirodnog joda i to više nego bilo koje drugo voće. Poznato je koliko je jod važan u prehrani jer uravnotežuje rad štitnjače, sprječava gušavost, isto tako sadrži mnogo vitamina C i drugih elemenata, koji su potrebni za zdravu prehranu.

Plodovi postepeno dozrijevaju u listopadu i studenom te ne podnose temperature ispod ledišta zato ih je potrebno pravovremeno obrati te ih složiti u kutiju, gdje se postepeno omekšavaju, dobivaju slatkoću, a imaju osobinu da ne trunu i drže se dosta dugo.

Puno više informacija o ovoj atraktivnoj voćnoj vrsti doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/700-700.

Božićnu zvijezdu potražite u Sjemenarninim agrocentrima