Federalni zavod MIO diže kredit kako bi mogao isplaćivati mirovine

Kako bi isplata mirovina na području FBiH u idućem razdoblju bila redovita, Zavod MIO će se najvjerojatnije morati kreditno zadužiti, piše Večernji list. Vlada FBiH još je krajem prošle godine zatražila od Upravnog odbora Zavoda MIO FBiH da u svom statutu ukine odluku koja se odnosi na nemogućnost zaduživanja, što su članovi ovoga tijela i napravili, te time stvorili pretpostavku za dizanje kredita.

Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda MIO kazao je kako odluka o zaduženju još uvijek nije donesena te da on ništa više o ovoj temi ne može reći. Međutim, s obzirom na financijsko stanje Zavoda MIO, pitanje je dana kada će Upravni odbor ove institucije morati donijeti odluku jer u protivnom mirovine neće biti isplaćene.

Kao što je već ranije objavljivano, deficit ovog Zavoda veći je od 150 milijuna KM, a mjesečno je za isplatu mirovina potrebno oko 157 milijuna KM, zbog čega se već dulje vrijeme mirovine isplaćuju tijekom više dana i iz sredstava tekućeg mjeseca. Situaciju je dodatno otežala činjenica što je u prosincu prošle godine više od 10.000 osoba predalo zahtjev za prijevremeno umirovljenje, a polovina zahtjeva već je obrađena. Zahtjevi za prijevremeno umirovljenje odrazili su se i na prihode Federalnog zavoda MIO u siječnju, piše Večernji list.

Naime, od 10.000 zahtjeva, čak 8000 odnosilo se na osobe koje su bile zaposlene u javnom sektoru, a čija mjesta nisu odmah popunjena, tako da je smanjen iznos koji je uplaćen za doprinose. Iako bi se kreditnim zaduženjem Zavoda MIO (spominje se revolving kredit u iznosu od 80 milijuna KM) kratkoročno riješio problem isplate mirovina, dugoročno bi se stvorio još veći problem Zavodu jer bi ga opteretilo za iznos kamata. Ovo riješenje je u konačnici apsurdno i ako sagledamo dugovanja većeg broja tvrtki i institucija prema ovom zavodu. Naime, Federalni zavod MIO potražuje više od milijardu konvertibilnih maraka.

Prema službenim evidencijama Porezne uprave, saldo duga na dan 31. siječnja 2016. godine s obračunatim zateznim kamatama iznosi je 2.324,934.567,95 KM. Među najvećim dužnicima je i značajan broj javnih poduzeća u većinskom vlasništvu Vlade FBiH. Iz navedenog je vidljivo kako bi poboljšanje naplate doprinosa znatno bolje riješilo financijsko stanje u kojem se našao Federalni zavod MIO, piše Večernji list.

“Do poboljšanja naplate može doći naplaćivanjem evidentiranih dugovanja obveznika uplate doprinosa, koja su ogromna, potom poboljšanjem kontrola i borbe protiv “sive ekonomije”, napose suzbijanja rada “na crno”, nedopuštanjem isplate plaća bez uplaćenih doprinosa, uplata doprinosa na pune plaće itd.”, ističe Kvesić. Naglašava kako mehanizmi za postizanje navedenih ciljeva nisu u rukama Federalnog zavoda MIO.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Opet iste podvale i fore za mirovine se diže kredit i umirovljenike a za ove državne službenike,politički podobne stranačke uhljebe koji ne rade ništa i beru po 5000 km.imaju gorivo službeno,vozila,sretstva za odvojeni život,upravne odbore,prevoz,hrana itd.ima novca i tu krediti ne trebaju.Koji udbaški spinovi i podvale.Administracija neučinkovita i preglomazna zavi ovu državu u crno a ne umirovljenici sa mirovinama od 300-600 km.

  • Samo ti pobrojani dobit će mirovinu od 2100 K M jer su sami sebi krojili plaće od par tisuća maraka na račun mnogih kojima su pisali minimalne doprinose a nisu ih ni upkatili.

    • Bravo Dino i Anonimno i gore je 2.4.2016. Bio Uskrs a mirovine za veljacu iz Bih u dijasporu nisu isplacene

  • Do danas 02.04.2016. Mirovine za veljacu 2016. Nisu isplacene umirovljenicima koji ne zive u BIH. A radni vijek su proveli u BIH.Inace vec duze vrijeme oni dobivaju mirovine na kraju mjeseca i zadnji su u isplatnom redu .Dino i Anonimno komentari su vam za pet.

  • Molimo Lidiju Krsticevic Ivana Sukera i ostale predstavnike dijaspore , da u ime umirovljenika iz BIH trazi isplatu zaradenih najnizih mirovina od 326 .oo km bar do kraja iduceg mjeseca za prethodni jer do danas 02.04.2016. Mi u dijaspori Nismo dobili mirovinu za veljacu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.