Federalna inspekcija u travnju naplatila preko 400.000 KM kazni

Federalni inspektori su od 3. do 17. travnja izvršili 508 kontrola i izdali 340 prekršajnih naloga u iznosu od 421.010 KM.

U nastavku pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriju Federacije BiH, federalni inspektori su u tom razdoblju izvršili 508 inspekcijskih nadzora i 13 kontrolnih nadzora, sastavljeno je 508 zapisnika, izdato je 340 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 421.010 KM.

Također, naplaćeno je ukupno 32.043 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečeno je ukupno 69 upravnih mjera, te izrečeno pet mjera privremene zabrane rada. Od 131 kontroliranog gospodarskog subjekta u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sustavima, konstatirano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, 25 subjekata nadzora nisu izdavali fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge, a od 711 kontroliranih radnika, zatečeno je 28 radnika “na crno”.

Naglasak pojačanih inspekcijskih aktivnosti je na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, prometa, šumarstva, voda, veterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike. Aktivnosti se vrše putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u suradnji s kantonalnim tržišnim inspektorima i inspektorima rada.

Od početka vršenja pojačanih inspekcijskih nadzora, od 20. ožujka do 17. travnja: izvršeno je 1.548 inspekcijskih nadzora i 59 kontrolnih nadzora, sastavljeno je 1.548 zapisnika, izdato 918 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 1.163.450 KM, naplaćen je iznos od ukupno 110.944,94 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečene su ukupno 173 upravne mjere.

Također, izrečeno je 20 mjera privremene zabrane rada, od 416 kontroliranih gospodarskih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sustavima, konstatirano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, 80 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge i od 1.685 kontroliranih radnika zatečeno je 79 radnika “na crno”.

Federalna uprava za inspekcijske poslove u priopćenju za javnost ponovo je pozvala sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcioniranja. Također napominju da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.

(Fena)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.