Federaciji BiH prijeti ekonomski slom

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić smatra da ovom entitetu prijeti ekonomski slom i da su potrebne hitne reforme koje bi spriječile štetu s nesagledivim posljedicama.

“Posljedica ukupnih zbivanja od 1996. godine naovamo je zastoj institucija, porast nezaposlenosti, siromaštvo, jačanje političkih i drugih oligarhija i dominacija korupcije i kriminala. To realno stvara nezadovoljstvo ljudi i izaziva reagiranje na način da nezadovoljstvo iskazuju demonstracijama”, rekao je Škaljić.

On je za Nezavisne novine ocijenio da je FBiH potpuno paralizirana.

“Jednostavno, sustav je devastiran tako da parlamentarna većina nema priliku da formira vladu, a subjekti koji to mogu da razriješe – predsjednik Federacije sa potpredsjednicima – ne čine ono što moraju činiti. Posljedica toga je da imamo Vladu koja nema podršku Parlamenta, koja troši javna sredstva, a uz to je podijeljena i međusobno se tužaka”, dodao je Škaljić.

On je istaknuo da promjene Ustava FBiH nisu prvenstveno političko pitanje, te da je to argument da se učine one radnje koje će spriječiti ekonomski kolaps.

“Bez toga, nećemo moći daleko stići. Skoro smo uzeli kredit Međunarodnog monetarnog fonda da bismo platili postojeći kredit, padaju nam svi prihodi, ne reduciramo potrošnju, a u narednoj godini nas čeka kreditnih obaveza skoro 1,3 milijarde. Sve je to realan okvir da budemo zabrinuti”, zaključio je Škaljić. (Srna)

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.