Federacija u zastoju, a Vlada o raspodjeli plijena

Bilo bi dobro da se Vlada Federacije BiH vrati onome što su njeni programski zadaci. Rekao je ovo za Reuf Bajrović, ministar energetike, industrije i rudarstva u Vladi FBiH, komentirajući zastoj u radu federalne izvršne vlasti.

“Riječ je o pitanjima ekonomskih reformi, a ne da se samo bavimo gdje će ko biti postavljen. Vlada Federacije ne smije sebi dozvoliti da se namještaju natječaju i da se postavljaju stranački ljudi. Nadam se da će SDA i HDZ odustati od toga”, rekao je u petak Bajrović, član Demokratske fronte, koja je zajedno sa SDA i HDZ formirala Vladu.

Već gotovo dva mjeseca koplja se lome zbog gospodarsih subjekata koji su vlasništvo ili su dijelom vlasništvo Federacije. Zbog toga Vlada tjednima nije ni zasjedala.

Iako je Fadil Novalić, premijer FBiH, u svom ekspozeu fokus stavio na ekonomiju, socijalna pitanja i reformske zakone, oba doma federalnog parlamenta u posljednjih dva mjeseca samo dva puta su zasjedala, a zastupnici kažu da je to zato što nemaju o čemu razgovarati jer je nova vlada povukla sve zakone iz procedure koje je predložila prethodna, a niti jedan još nije predala u parlamentarnu proceduru.

Posljednja dva mjeseca isključivo se bavi imenovanjem nadzornih odbora i uprava u poduzećima koja su pod njenom paskom. Kako stvari stoje, ovim problemom u skorije vrijeme, ako ga ne riješi Vlada FBiH, mogao bi se baviti i federalni parlament.

Marinko Čavara, predsjednik FBiH (HDZ BiH), tvrdi da je žalosna činjenica da u Vladi FBiH još postoje razmimoilaženja i da se ne poštuje dogovor koalicijskih partnera.

“Vjerujem da će ti problemi vrlo brzo biti riješeni na bilo koji način. Volio bih da se uskladi rad svakog pojedinog ministra i da se uvažava poslovnik o radu Vlade”, rekao je Čavara, dodajući da je, ukoliko ne bude bilo moguće “složiti odnose”, normalno da se traži drugi način.

“Mislim da je to opcija koju treba izbjegavati jer Vlada je konstituirana prije dva mjeseca. Izgubljeno je dosta vremena, a svako prekomponiranje donosi nove potrese, novi zastoj u radu i Parlamenta i Vlade, što nije dobro. Očekujem da se strasti slegnu i da se ovo stanje smiri”, poručio je Čavara.

Ismet Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu FBiH, kaže da je nepobitno da Vlada još nije uspjela “uštimati” međusobne odnose.

“Kada je riječ o kamenu spoticanja, resursima, treba tražiti zakonska rješenja, ali i poštovati zakonske propise, bez obzira odgovaral li to nekom ili ne”, rekao je Osmanović, koji je poručio da se Vladi FBiH ne smije dogoditi da krši zakonske propise, te da je točno da o nadzornim odborima i upravama odlučuju skupštine preduzeća, ali da resorni ministri iz svojih oblasti raspisuju natječaje i podnose prijedloge. “Ako se nekome ne sviđa takvo zakonsko rješenje, onda se mora ići na izmjenu zakona, a ne na preglasavanje, bez obzira kome ono išlo u korist”, rekao je Osmanović.

Nasir Beganović, šef Kluba SBB-a, kaže da se Vlada FBiH jedino bavi raspodjelom plijena, te da su jedino rješenje prijevremeni izbori.

Elvir Karajlić, šef Kluba SDP BiH, tvrdi da se parlamentarna većina u FBiH opredijelila samo za borbu za fotelje, te da nije dobro za građane FBiH što Vlada praktično i ne funkcionira, prenose Nezavisne.

(Nezavisne novine)


1 komentar

  • Dok je Komšića,Suljagića i DF-e napretka u federaciji nema.Oni sjede u vladi a rade kao oporba i dio su bivše vlade SDP-e gdje sada imaju zadaću zaštititi te kadrove,lopove,direktore,Upravne odbore itd. Naravno ako to uspiju to će debelo da naplate.Ali se prije toga moraju izjasniti jesu li u koaliciji ponovo sa SDP-om ili sa SDA-e i HDZ-om. Obadvoje ne može jedan dan biti vlast a drugi oporba.TO NE IDE. Mjenjaj te ova govna pod hitno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.