Federacija još uvijek ne izdaje JMB

Direktorica Uprave administracije i podrške Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) Sanja Petrović izjavila je za Agenciju FENA da ovo ministarstvo još ne određuje matične brojeve novorođenoj djeci, te da se u vezi s tim čeka na odluku Vijeća ministara BiH, koja bi bila privremenog karaktera do donošenja izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB) BiH.

Po njenim riječima, Vijeće ministara se u vezi s pitanjem donošenja privremene odluke trebalo očitovati na sjednici u srijedu, ali je to prolongirano za utorak narednog tjedna, a radi odsustva resornog ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića, koji se nalazi na službenom putu.

Prema informacijama kojima Petrović raspolaže, nijedna županija u Federaciji BiH nije počeo s određivanjem matičnih brojeva i svi očekuju da će to biti omogućeno nakon što Vijeće ministara BiH donese odgovarajuću odluku, kojom bi se premostila situacija (pravna praznina) nastala nakon Rješenja Ustavnog suda BiH, kojim je stavljen izvan snage član 5. Zakona o JMB-u BiH.

Dodala je da je u vezi s dilemama koje su se nedavno pojavile u javnosti, a tiču se određivanja matičnih brojeva, kontaktirala Ministarstvo civilnih poslova iz kojeg su je izvijestili da ovo ministarstvo nije izdalo nikakvu instrukciju, nego da je uputilo određeni dopis Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

U međuvremenu su nadležna tijela RS-a i Distrikta Brčko BiH počeli sa određivanjem matičnih brojeva za novorođenčad na temelju vlastitih odredbi.

(FENA)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.