Federacija i županije za istraživanja izdvojile 10,5 milijuna KM u 2017.

U Federaciji BiH provedeno je godišnje istraživanje o proračunskim izdvajanjima za istraživanje i razvoj, koja su prethodno usklađena s proračunom ovog entiteta, kao i županijskim proračunima. U tim podacima, koji se mogu pronaći na službenoj stranici Federalnog zavoda za statistiku, prikazana su sva ulaganja iz ove i prošle godini koja, prije svega, imaju značajnu ulogu razvoja županija, a zatim i cijele FBiH, piše Večernji list BiH.

Velika ulaganja

U Federaciji BiH proračunska izdvajanja za istraživanje i razvoj u 2016. godini iznosila su 11,468.900 KM. Prema sektorima, najviše je sredstava utrošeno u oblasti visokog obrazovanja – 79,76 posto. Prema društveno-ekonomskim ciljevima, najviše sredstava utrošeno je u oblasti obrazovanja – 9,147.400 ili 80,50 posto. Kada je riječ o ostalim ulaganjima u prošloj, 2016. godini, u poslovni sektor uloženo je ukupno 949.000 KM, u državni sektor uloženo je 1,287.000 KM, dok je neprofitnom sektoru pripalo 85.500 KM od ukupnih sredstava. Planirana proračunska sredstva u Federaciji BiH i županijama za istraživanje i razvoj u ovoj godini, prema usvojenim proračunima za 2017. godinu, iznose 10,511.000 KM. Većina sredstava planirana je u cilju obrazovanja, točnije 48,05 posto ili 5,050.000 KM. Za istraživanje i eksploataciju Zemlje izdvojeno je 1,426.000 KM, a za očuvanje životne sredine 550.000 KM. Od ukupnih ulaganja, za kulturu, rekreaciju, religiju i masovne medije izdvojeno je 2,350.000 KM, za politički društveni sustav, strukture i procese uloženo je 1,100.000 KM, dok je najmanje sredstava u ovoj godini izdvojeno za promet, veze i ostalu infrastrukturu – 35.000 KM. Prikazani podaci Agencije za statistiku Federacije BiH rezultat su statističke obrade godišnjeg izvješća “Proračunska izdvajanja za istraživanje i razvoj 2016. – 2017.”. Metodologija za provođenje istraživanja usklađena je s međunarodnim standardima koje je postavio OECD i objavio u priručniku “Frascati Manual”.

Svrha provođenja istraživanja o proračunskim izdvajanjima za istraživanje i razvoj je dobivanje podataka o sredstvima iz proračuna Federacije BiH i proračuna županija, koja su namijenjena za istraživanje i razvoj.

To su sredstva koja su namijenjena za istraživanje i razvoj prema vrsti poticaja i prema društveno-ekonomskom cilju koji se želi postići. Cilj istraživanja je omogućiti praćenje istraživačko-razvojne politike Federacije BiH i županija preko financiranja istraživačko-razvojnih aktivnosti.

Podaci FZS-a

Za razliku od istraživanja “Istraživanje i razvoj”, koje tretira subjekte koji se bave istraživanjem i razvojem, ovo se odnosi na subjekte koji financiraju istraživanje i razvoj, izvješće o izdvajanjima popunjavaju svi izravni korisnici proračuna Federacije BiH i županijskih proračuna koji sudjeluju u raspodjeli financijskih sredstava za istraživanje i razvoj, stoji u podacima Federalnog zavoda za statistiku (FZS).

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Neka istraže idioti koliko su im sada unijeli opranog novca iz S.Arabije u Bosnu ovi što su išli dole na hadž. Ovi im plate kao besplatan put ali im oni zauzvrat moraju prenjet na povratku po punu torbetinu dolara kako bi onda ti Arapi kupovali po Bosni nekretnine i pravili naselja.E moj Čova i Mile pa obrišite svoje krmeljave oči i pogledajte šta se događa ili vas boli k….Ajte vi gonjajte frizerke po Hercegovini jesu li prijavljene..ili nisu.Strašno.

  • Anonimno ima pravo ,uvjek se tlacio narod po Hercegovini .
    Duvan sade niko ga ne otkupljuje onda ga na granici uzmu ,sad neke kontrole dokle ce vise Boze moj.
    Kad vidite inspekciju nek imate kucnog ljbimca poskoka u dvoristu nek ih bar uplasi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.