Federacija će parovima pomoći u plaćanju umjetne oplodnje

BiH kontinuirano bilježi pad nataliteta, a u protekla dva desetljeća sve se više parova suočava s problemom neplodnosti.

Županije u FBiH imaju različit odnos prema ovoj problematici, stoga je Vlada FBiH utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po skraćenoj proceduri uputila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom (BMPO).

Vlada će, naime, osigurati 10 milijuna KM kako bi financirala biomedicinski potpomognutu oplodnju.

Godišnje se u FBiH rodi 17.000 djece, dok 1500 parova ima problem začeća. Taj podatak pokazuje kako je riječ o visokom postotku i da na tom polju moramo nešto napraviti, kazao je premijer Fadil Novalić, piše Večernji list BiH.

Trenutačna neujednačenost

Dr. Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva, kazala je kako je različit pristup ovom problemu u različitim županijama doveo do nejednakosti među građanima.

Temeljem analize utvrđeno je da je u nepunoj prošloj godini 289 djece rođeno zahvaljujući postupku biomedicinski potpomognute oplodnje. To je jako značajno. To je 289 osmijeha, 289 djece koja će za nekoliko godina krenuti u školu i činiti oko 20 novih razreda, kazala je Bera.

Spomenimo i kako je izmjenama zakona sada omogućeno čuvanje spolnih stanica te njihovo skladištenje. Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji je donesen 2018., predviđa da županije financiraju tu medicinsku proceduru s obzirom na to da su županije dominantno nadležne u području zdravstva.

Ali, kada smo radili analizu, uvidjeli smo kako županije u tom segmentu rade jako različito i nedovoljno. Stoga je Vlada FBiH odlučila usvojiti izmjene zakona, čime preuzima financiranje biomedicinske potpomognute oplodnje, za što će se izdvojiti oko 10 milijuna KM godišnje, istaknuo je Novalić.

Dodao je kako je cilj dovesti u jednak položaj sve bračne parove u FBiH koji imaju potrebu za biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Predloženim pravnim rješenjima otklanjaju se problemi u tretiranju podnesenih zahtjeva parova županijskim zavodima zdravstvenog osiguranja i različito tumačenje normi, a osobito različit obujam planiranih sredstava, što bitno utječe na konačni iznos pokrića troškova za BMPO za pojedinačne slučajeve.

Razlike među županijama su značajne u pogledu financiranja prava na BMPO zbog njihove različite financijske moći. Donošenjem ovih izmjena zakona smanjit će se nejednakost u dostupnosti ove usluge, odnosno ujednačit će se prava za sve parove kojima je ova usluga indicirana na području FBiH.

Novim modelom financiranja prava i usluge BMPO u iznosu od 100% bit će financirane iz proračuna FBiH te dostupne jednako svim parovima s dijagnozom neplodnosti u FBiH. U skladu s procjenama, za provođenje ovog zakona potrebna su financijska sredstva u iznosu od 10 milijuna KM za svaku fiskalnu godinu.

Tako se postiže cilj predloženih izmjena i dopuna zakona, a to je smanjenje nejednakosti u dostupnosti usluge BMPO. Na osnovi utvrđenih izmjena i dopuna ovog zakona, pravo na biomedicinski potpomognutu oplodnju na teret sredstava proračuna FBiH, u pravilu, ima žena do navršene 42. godine života koja je u braku odnosno izvanbračnoj zajednici.

Ovo pravo odnosi se na tri pokušaja intrauterine inseminacije, sukladno medicinskim indikacijama i smjernicama, te na pet pokušaja izvantjelesne oplodnje.

Primjena od iduće godine

Kako se navodi u priopćenju sa sjednice Vlade FBiH, zahtjevi koji se pokrenu prije početka primjene ovog zakona obavit će se i financirati onako kako je to bilo predviđeno po propisima koji su do tada bili na snazi.

Predviđeno je da primjena zakona počne od 1. siječnja 2023. godine.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.