Federacija BiH zabranila GMO

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila Prijedlog zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji, koji propisuje ciljeve, načela i pravila ove proizvodnje, označavanje organskih proizvoda, sustav kontrole u organskoj proizvodnji, registar subjekata, upravni i inspekcijski nadzor, uvoz, izvoz i stavljanje na tržište organskih proizvoda, prekršaje i druga pitanja od značaja za ovu oblast.

Opći ciljevi organske proizvodnje su uspostavljanje cjelovitog i održivog sustava upravljanja poljoprivredom koji poštuje prirodne sustave i cikluse te održava i poboljšava očuvanje zdravlja tla, voda, biljaka i životinja i održava njihovu međusobnu ravnotežu, doprinosi visokoj razini biološke raznovrsnosti i odgovorno koristi energiju i prirodne resurse, kao što su voda, tlo, organske materije i zrak.

Također, ciljevi su poštivanje visokih standarda o dobrobiti životinja i ispunjavanje etološke potrebe životinje ovisno o vrsti kojoj pripada, težnja proizvodima visoke kvalitete i širokog asortimana u skladu s potražnjom te proizvodnja koja ne nanosi štetu okolišu, zdravlju ljudi, biljaka ili zdravlju i dobrobiti životinja.

Za Federaciju BiH donošenje ovog zakona ima za primarni cilj pravno reguliranje oblasti organske proizvodnje radi osiguranja uvjeta da ovaj sektor može biti razvijan u skladu s promjenama koje su se dogodile u poljoprivrednoj politici, u proizvodnji i na tržištu te ispunjavanja dugogodišnjih zahtjeva subjekata koji se bave organskom proizvodnjom u BiH, istaknuto je iz federalne Vlade.

Drugi cilj je ispunjavanje preuzetih obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno usklađivanje bh. sa zakonodavstvom EU. Odredbe ovog zakona primjenjuju se na proizvode poljoprivrednog porijekla koji potiču iz svih faza organske biljne i stočarske proizvodnje, uključujući akvakulturu, kada su ti proizvodi stavljeni ili su namijenjeni stavljanju na tržište Federacije BiH.

To su sirovi ili neprerađeni poljoprivredni proizvodi, prerađeni poljoprivredni proizvodi namijenjeni za uporabu kao hrana, proizvodi akvakulture, hrana za životinje, vegetativni reprodukcijski materijal i sjeme za uzgoj i kvasci koji se koriste kao hrana ili hrana za životinje.

Također, odredbe tog zakona primjenjuju se na sve subjekte registrirane za obavljanje neke od djelatnosti vezane za organske proizvode koji sudjeluju u aktivnostima u bilo kojoj fazi proizvodnje, pripreme i distribucije na području Federacije BiH.

Proizvodi dobiveni lovom divljih životinja i ribolovom u slobodnim vodama ne smatraju se proizvodima organske proizvodnje.

Odredbama ovog zakona ne podliježe ni priprema hrane u okviru ugostiteljske djelatnosti u restoranima, bolnicama, menzama i drugim sličnim mjestima prodaje ili isporuke krajnjem potrošaču. Taj zakon se primjenjuje uz važeće propise o proizvodima kojima se uređuje proizvodnja, prerada, distribucija, deklariranje, označavanje i kontrola, uključujući propise o ljudskoj i hrani za životinje.

Zakonom je zabranjeno korištenje genetski modificiranih proizvoda (GMO) i/ili proizvoda koji sadrže i/ili se sastoje ili potiču od GMO-a kao hrane, hrane za životinje, pomoćne supstance u procesu proizvodnje, sredstava za zaštitu bilja, gnojiva, poboljšivača tla, vegetativno reprodukcijskog materijala i sjemena za uzgoj, te mikroorganizama i životinja u organskoj proizvodnji.

U svrhu dokazivanja poštivanja ove zabrane, subjekt je obvezan poštovati i može se pouzdati u oznake na proizvodu ili bilo kojem drugom propratnom dokumentu koji su pričvršćeni ili priloženi u skladu s posebnim propisima koji uređuju stavljanje na tržište GMO-a i/ili kojima se uređuje GMO hrana i hrana za životinje.

Korisnik može smatrati da GMO i/ili proizvodi koji sadrže i/ili se sastoje ili potječu od GMO-a nisu korišteni u proizvodnji nabavljene hrane i hrane za životinje kada nisu tako označeni, izuzev u slučaju dobivanja informacije koja ukazuje da označavanje takvih proizvoda nije urađeno u skladu s propisima.

Prilikom kupovine takvih proizvoda, korisnik neorganskih proizvoda, koji nisu hrana ili hrana za životinje, obavezan je od dobavljača tražiti potvrdu da dostavljeni proizvodi nisu GMO i/ili sadrže i/ili se sastoje ili potječu od GMO-a. Ovim zakonom zabranjena je i primjena jonizirajućeg zračenja u obradi organske hrane, hrane za životinje ili sirovina koje se koriste u organskoj proizvodnji.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.