Federacija BiH ušla u švedski model borbe protiv koronavirusa

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez rekao je da Federacija BiH trenutno provodi tzv. švedski model kada je riječ o pandemiji koronavirusa.

Mi smo još uvijek u prvoj fazi i trenutno povećanje broja zaraženih nije drugi udar. Ono što smo restriktivnim mjerama uradili je spriječavanje velikog udara i masovnog obolijevanja, što bi dovelo do nemogućnosti funkcioniranja zdravstvenog sustava i do velikog priliva pacijenata. Restriktivne mjere su spriječile scenarije Italije, Španjolske, Engleske, Belgije…, rekao je Čerkez.

On je kazao da je razdoblje restriktivnih mjera u ožujku i travnju korišteno za podizanje svijesti javnosti o načinu efikasne zaštite, poput držanja fizičke distance, nošenja zaštitnih maski i redovnog pranja ruku. Također je iskorišten i za pripremu zdravstvenog sustava da primi veći broj oboljelih.

Restriktivne mjere jesu skinute i sada se očekuje od građana, koji su trebali za dva mjeseca primiti sve informacije, da se ponašaju u skladu s preporukama, a tri su ključne – distanca i zaštitne maske unutar objekata te povećana osobna higijena, dodao je Čerkez u razgovoru za Klix.

Čerkez ističe da je ovo najsličnije švedskom modelu, jer je baziran na svijesti ljudi, a ne na restrikcijama.

Iako su Šveđani imali veliki broj umrlih osoba starijih generacija, mi smo se fokusirali na to da posebno zaštitimo mlađe i starije osobe, jer znamo da su kronični bolesnici i stariji posebno na udaru, kazao je.

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjeća da je u skladu s novim preporukama županijama dana mogućnost donošenja svih mjera.

Goran Čerkez

Imamo županije koje nemaju aktivnih slučajeva, neke županije imaju vrlo mali broj, a neki imaju priličan broj oboljelih. Veoma je bitno da se prati situacija i da se epidemiološki reagira na način da se zaraženi izoliraju, da se prati stanje i reagira prema tome. Zdravstveni sustavi na razinama županija moraju biti spremni i za restriktivnije mjere, ali moraju biti lokalnog karaktera, dodao je.

Na pitanje može li zdravstveni sustav u FBiH može izdržati tzv. švedski model i povećanje broja zaraženih, Čerkez odgovara da iz tog razloga epidemiološke službe moraju pratiti da ne dođe do eksplozije i moraju znati koja je granica i kakve mjere poduzimati.

Sada smo u sustavu gdje najveću ulogu igra svijest. Ako dođe do masovnijeg obolijevanja na lokalnoj razini, onda će se morati provoditi restrktivnije mjere u tim lokalnim zajednicama. Tako će doći do kombinacije tzv. švedskog modela i restriktivnih mjera, kazao je.

Čerkez smatra da ukoliko jedna lokalna zajednica ima veliku transmisiju zaraze, onda postoji opasnost da se širi na druge zajednice.

Ne treba se prekidati život u toj zajednici, ali treba ograničiti kontakt s drugim zajednicama, jer jedino restrikcija spriječava širenje. Bilo bi očekivano, ukoliko imamo veliki broj zaraženih u jednoj zajednici, a ne možemo izolirati i uvezati sve kontakte, da pristupimo mjerama restrikcije kretanja između zajednica. Tada bi virus ostao lokaliziran. Bitna je odgovornost svakog pojedinca, ali i sustava da reagira u slučaju potrebe, dodao je Čerkez za Klix.

Čerkez ističe da je trebalo puno hrabrosti, odlučnosti i znanja kada su se donosile mjere u ožujku te da se to pokazalo efikasnim.

Za kraj ističe da možemo imati kontinuiran rast broja zaraženih, ali da se može očekivati rast na jesen.

U Federaciji BiH najteža situacija je trenutno u Tuzlanskoj županiji. Zeničko-dobojska županija polako uspijeva suzbiti širenje na području Tešnja, dok situacija u Županiji Sarajevo unatoč porasta broja zaraženih i dalje nije zabrinjavajuća.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


15 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.