Federacija BiH se zadužuje kod Europske banke za obnovu i razvoj

Na drugoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta održanoj u srijedu, odobrene su odluke o prihvatanju zaduženja na osnovu dva ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj.

Prvi ugovor se odnosi na realizaciju projekta poboljšanja energetske efikasnosti u Županijskoj bolnici Zenica, a drugi na realizaciju projekta Koridor 5-C, treći dio.

Iz najavljenog dnevnog reda ove sjednice je povučen Prijedlog zakona o zaštiti okoliša, na prijedlog Federalnog ministarstva turizma i okoliša.

Premijer FBiH Fadil Novalić povukao je i kandidirane izvještaje o radu Federalnog ministarstva unutarnjih poslova te informacije o stanju sigurnosti FBiH za 2015., 2016., 2017. i prvo polugođe 2018. godine.

Ovom premijerovom intervencijom je prekinuta prethodna duža rasprava zastupnika, koja je uslijedila nakon što je ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara predložio da se, zbog njegove spriječenosti da prisustvuje ovoj sjednici, odgodi razmatranje navedenih akata.

Parlamentarno povjerenstvo za sigurnost smatrala je da raspravu ne treba odgađati.

To povjerenstvo je u izvještaju s njene jučerašnje sjednice zamjerila da ponuđene informacije o sigurnosnom stanju, osim statističkih podataka na osnovu četiri parametra – kriminaliteta, javnog reda i mira, prometa i aktivnosti policije, ne sadrže pokazatelje na osnovu kojih bi bilo moguće predviđati, a samim tim i sprečavati neželjene događaje koji potencijalno mogu ugrožavati sigurnost.

Zastupnik SDP BiH Irfan Čengić predložio je da Zastupnički dom izrazi najoštriji prosvjed zbog toga što, kako je naveo, ministar Čampara opstruira informiranje Doma o radu Ministarstva unutarnjih poslova i stanju sigurnosti u FBiH.

O Čengićevom prijedlogu je glasano, ali nije dobio većinsku podršku.

Nakon toga je  ovo zasjedanje Doma okončano.

Bila je ovo druga sjednica u istom danu, nakon prethodne tematske na kojoj je odobrena inicijativa Udruženja poslodavaca FBiH o donošenju seta zakona za rasterećenje gospodarstva i poboljšanje poslovnog ambijenta u FBiH. Federalna vlada je zadužena da u parlamentarnu proceduru uputi set tih akata u roku od 60 dana.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.