Federacija BiH planira uvesti europski broj za hitne slučajeve 112

Imajući u vidu da je prema izvještaju Europske komisije o napretku BiH, država najmanje napredovala u pogledu uvođenja Operativnog centra 112, Federalna uprava Civilne zaštite s drugim nadležnim institucijama provodi aktivnosti da BiH uđe u europsku zajednicu civilnih zaštita.

BiH je, uz Albaniju, jedina zemlja u Europi koja nije uvela jedinstveni europski broj za hitne slučajeve 112.

Ovo je potvrdio u razgovoru za Fenu direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak navodeći da se postojeći brojevi 122, 123, 124… trebaju zamijeniti brojem 112.

S obzirom da na razini države ne postoji ta operativna nadležnost sve aktivnosti su spuštene na razinu entiteta i županija. Nadležnost vatrogasnih službi, kao i službi hitne pomoći je na razini županija.

”Federalni stožer civilne zaštite formirao je radnu skupinu za izradu studije uvođenja Operativnog centra 112 na području Federacije BiH, u kojoj su imenovani međunarodni stručnjaci za oblast zaštite i spašavanja u domenu operativnih centara Mirnesa Softić, bivši šef Operativnog centra BiH Željko Dugonjić i direktor Civilne zaštite HNŽ Eugen Ćubela,” kazao je Solak.

Ta studija će poslužiti da se točno definira što trebaju sadržavati operativni centri (opremu, radna mjesta i sl.), kojih će biti deset u županijama i jedan u Federaciji BiH.

”Vidjet ćemo hoće li će neke županije između sebe praviti sporazume da dva centra zamijene s jednim. To pitanje će biti ostavljeno županijama”, dodaje Solak.

Do kraja 2016. godine planirano je da sve aktivnosti na uvođenju Operativnog centra 112, koje se rade u suradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH, budu završene.

”U ovoj instituciji postoji operativni centar, koji bi se i dalje bavio međunarodnom suradnjom to jest koordiniranjem za međunarodnu pomoć”, kaže Solak.

Važnost operativnih centara vidi u činjenici da u BiH oko milijun poziva godišnje bude upućeno hitnim službama, što ne uključuje razdoblja vremenskih nepogoda.

Većina tih poziva ide prema hitnim službama i vatrogascima, a manji dio prema policiji.

”S uvođenjem operativnih centara točno bi se znao raspored operativnih jedinica zaštite spašavanja. U tom slučaju došlo bi do veće sigurnosti građana, imali bi veći odaziv u slučaju elementarne nesreće ili neke druge. Za sada građani u situacijama ako se netko izgubi na planini moraju okrenuti četiri, pet brojeva telefona”, rekao je Solak.

Zaključio je da se za rad centara i konačno uvođenje jedinstvenog europskog broja za hitne slučajeve 112 potrebno osigurati financijska sredstva kroz proračune i donacije, poručujući da su Europska unija i UNDP istaknuli da će kroz svoje projekte podržati navedene aktivnosti.

(Fena)


1 komentar

  • pa zašto ste uvodili12x brojeve umjesto starih 9x i sad se OPET mijenjaju? ma ja, elitna disciplina – kad nekoga spuca infarkt – koji je DANAS broja hitne pomoći?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.