Federacija BiH ograničila cijene hrane i higijenskih potrepština

Federalna vlada donijela je Odluku kojom je utvrdila postojanje uvjeta za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području Federacije Bosne i Hercegovine, a kao mjeru ove kontrole propisuje za pojedine proizvode zadržavanje cijena na zatečenoj razini, odnosno određenoj razini (zatečene cijene).

Mjere neposredne kontrole odnose se na proizvode u nadležnosti županija, grada i općine propisane člankom 9. Zakona o kontroli cijena, kao i na ostale osnovne životne namirnice i osnovne higijenske potrepštine, koje prodaju gospodarska društva i druge pravne i fizičke osobe koje obavljaju trgovinu na veliko i na malo.

Gospodarska društva i druge pravne i fizičke osobe koje obavljaju trgovinu na veliko i na malo, obavezni su za proizvode koji su na usvojenoj listi, primjenjivati cijene na razini zatečenoj 5. ožujka 2020. godine.

Na popisu proizvoda na koje se primjenjuju mjere neposredne kontrole cijena su sve vrste brašna, sve vrste kruha, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvodi od jaja, šećer, sol za ljudsku prehranu, riža, tjestenina, margarin, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, voda za piće, jestivo ulje, hrana za dojenčad, dijetetski proizvodi, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe.

Proglašeno stanje nesreće zbog koronavirusa u FBiH

Također, na popisu su sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), toaletni papir, pasta za zube, zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske-kirurške, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3 i posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav.

Vlada FBiH će u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke obavijestiti Parlament Federacije BiH o mjerama neposredne kontrole.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zaduženi su federalna, županijska, gradska i općinska tržišna inspekcija, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.