Federacija BiH ima najveći PDV na lijekove

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) Republike Srpske inzistira da se u što skorijem roku razmotre inicijative zavoda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Federacije BiH i Distrikta Brčko koje se odnose na smanjenje, ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva.

Iz Zavoda RS-a priopćeno je kako je samo u zdravstvenom sustavu Republike Srpske u prošloj godini za PDV plaćeno više od 100 milijuna KM, što je gotovo jednako dvogodišnjim troškovima lijekova na recept.

Kada bi, prema našim procjenama, stopa PDV-a iznosila 5%, umjesto sadašnjih 17%, troškovi za lijekove koje financira Zavod bili bi manji za više od 20 milijuna KM godišnje, precizirali su iz ZZO-a RS-a.

Osim najveće stope PDV-a, BiH, posebno Federacija BiH, ima i najveće marže na lijekove (FBiH – 25 posto, RS – 18 posto) koje veletrgovcima i maloprodajnim lancima ljekarni omogućavaju ogromnu dobit, naveli su ranije iz Udruge građana “Misli dobro” koja godinama ukazuje na ovaj problem.

Najviše, naravno, trpe pacijenti, i to oni s najtežim dijagnozama, poput onkoloških, ali i umirovljenici koji su prinuđeni lijekove kupovati bez obzira na njihovu cijenu, piše Večernji list.

Onkološki pacijenti iz FBiH se suočavaju sa problemom nabave lijekova

U protekloj, 2022. godini Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOIR) FBiH ukupno je platio 19.702.857 KM troškova PDV-a na lijekove i potrošni medicinski materijal. Njihov stav je “da je potrebno smanjiti PDV na lijekove, kao što je to urađeno u zemljama u okružju, te ukinuti PDV na donirane lijekove”.

Iz Zavoda su napomenuli kako je BiH jedina zemlja u okružju koja ima samo jednu, standardnu poreznu stopu koja se primjenjuje na sve proizvode, uključujući i lijekove, te da je ta porezna stopa najveća u regiji.

Za razliku od BiH, ostale zemlje iz okružja imaju opću i posebnu, povlaštenu stopu po kojoj se, među ostalim, tretiraju i lijekovi. Dok je stopa PDV-a u BiH jedinstvena i iznosi 17%, primjera radi, u Hrvatskoj i Makedoniji porezna stopa na lijekove iznosi 5%, u Sloveniji 9,5%, u Srbiji 10%. Dakle, u BiH je čak tri puta veća u odnosu na pojedine zemlje regije, naveli su iz Zavoda.

Iz ZZO-a Republike Srpske podsjetili su kako je ovaj Zavod u lipnju 2023. godine podnio inicijativu za smanjenje, ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove, imajući u vidu kako bi se smanjenjem, povratom ili ukidanjem stope PDV-a na lijekove omogućile znatne “uštede” u zdravstvenom sustavu te da bi se taj novac mogao iskoristiti za dodatna unaprjeđenja prava osiguranika i poboljšanje dostupnosti, osobito skupih lijekova.

Trenutačno, kako se navodi, ZZO Republike Srpske samo za lijekove i potrošni materijal za PDV plati oko 35 milijuna KM.

Na lijekove se u Bosni i Hercegovini godišnje potroši gotovo milijardu maraka.

Objavljena prosječna potrošnja lijekova po osiguraniku u ŽZH

Zbog kompleksnosti sustava marže na lijekove različite su u entitetima, a unutar Federacije Bosne i Hercegovine od županije do županije – isplaćuju se različite farmaceutske naknade.

Prema istraživanju, od 13 najprodavanijih lijekova u regiji, devet je najskupljih u Bosni i Hercegovini.

Veliku razliku u cijeni pojedinih lijekova primijetili su i građani.

Kapi koje mi je propisala liječnica nekoliko mjeseci kupovala sam u Mostaru i plaćala ih 23 KM. Međutim, u jednom trenutku u Mostaru ih nisam mogla pronaći pa sam ih potražila u ljekarni u Hrvatskoj i nemalo se iznenadila. Naime, lijek koji koristim tamo je 10 eura, i to pakiranje za četvrtinu veće od onog koje sam kupovala u BiH, ispričala je jedna umirovljenica za Večernji list.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.