Onkološki pacijenti iz FBiH se suočavaju sa problemom nabave lijekova

Onkološki pacijenti iz Federacije Bosne i Hercegovine već dugo se suočavaju s problemom nabave lijekova.

Citostatike može nabavljati isključivo federalni Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. Iz Zavoda ističu kako trenutačno postoji nestašica nekoliko citostatika zato što proizvođači imaju privremeni ili trajni prekid prometa lijekova na bh. tržištu zbog reorganizacije proizvodnje ili komercijalnih razloga.

Što kažu pacijenti?

U kontekstu nedostatka citostatika pojedinac ne može sam riješiti problem, potrebno je da se svi oboljeli udruže, kaže sugovornica BHRT-a, Fatma Kadić iz Udruženja oboljelih od karcinoma “Mimoza” iz Bosanske Krupe.

Nedostatak citostatika za onkološke pacijente i potraga za njima, kako ističe Kadić, je borba za život. Nerijetko se lijek nabavi i van granica naše zemlje.

Kad počne potraga za citostaticima javi se i potreba za dodatnim novcem, jer taj lijek oni moraju kupiti. Dok se izganja papirologija, isto je put malo širi, pogotovo ako idemo van granica naše zemlje. Kada počinje jurnjava za kutijom više da bi bili sigurni, jer oboljeli se drže za citostatik isto kao utopljenici za slamku, tvrdi Kadić.

Pored nedostatka kalcijum folinata koji pomaže i povećava učinak citostatika, situaciju u Sarajevu je dodatno otežala nestašica još nekoliko lijekova. Iz Kliničkog centra apelirali su i ranije. Tvrde, ovo je problem koji traje dugo a odgovornost je na Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu u potpunosti razumije strahove i poteškoće onkoloških bolesnika i njihovih obitelji, te ih moli da se za sve nejasnoće i nedostatak citostatika obraćaju direktno Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, jer su oni jedina ustanova ovlaštena i nadležna za nabavku istih.

Odgovorni za nabavku, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH sada kada se ovaj problem dodatno usložnjava, pojašnjavaju da pacijenti lijekove mogu nabavljati vlastitim sredstvima koja će biti u potpunosti refundirana.

Zavod refundira sredstva, zavisno od stanja novca u Zavodu. Nekad to bude brzo, a često nam članovi umru, a ta sredstva nisu refundirana, dodaje Fatma.

U odgovoru na dopis BHRT-a, iz Zavoda tvrde da će kalcijum folinat u zdravstvene ustanove biti isporučen u narednih nekoliko dana.

Paradoks je da u zemlji iz koje je otišao veliki broj liječnika i oni koji su ostali da liječe, nemaju čime, sem svojim znanjem.

Pitamo se, do kada će pacijenti biti prinuđeni da se sami bore za svoju slamku spasa i umirati prije nego što nabave novac za lijekove i prije nego što im se troškovi refundiraju?

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.