FBiH: Žene mogu u mirovinu nakon 55. godine

Novi zakon o umirovljeno-invalidskom osiguranju Federacije BiH koji bi se trebao donijeti do kraja ove godine i stupiti na snagu u siječnju 2016. godine ne poznaje prijevremene mirovine, kao što je slučaj sa starim, još uvijek postojećim, zakonom. To je za Večernji list potvrdio Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

Ipak, radnici koji u idućoj godini ispune uvjete, primjera radi, žene 30 godina staža i 55 godina i šest mjeseci života, mogu otići u mirovinu, jer se ona po novom zakonu vodi kao starosna.

Strah od promjena

”Znam da je veliki broj mojih kolega požurio u prijevremenu mirovinu, dok je još na snazi stari zakon, kako bi imali veće mirovine. Ali puno je i nas kojima do prijevremene mirovine treba još 2,5 mjeseca i bukvalno prelazimo u iduću godinu sa radom. Sada nas je strah da će se uvjeti promijeniti i da ćemo morati još raditi da bi otišli u mirovinu po novom zakonu. Po starom zakonu, kao što je poznato, za žene je uvjet 55 godina starosti i 30 godina staža. Ja zaista više ne mogu da radim. Smatram i da mladima treba dati šansu’,, ispričala zabrinuto jedna radnica za Večernji list.

Iz Saveza udruženja umirovljenika FBiH objašnjavaju da ni sa novim zakonom mnogi neće biti oštećeni.

”Prednacrt zakona o MIO kaže da osiguranik, žena, ima pravo na starosnu mirovinu kada u 2016. godini navrši 55 godina i šest mjeseci života i 30 godina staža osiguranja. U 2017. za ostvarivanje starosne mirovine treba 56 godina života i 30 godina i šest mjeseci staža, a u 2018. godini 56 godina i šest mjeseci života i 31 godinu staža osiguranja” objašnjava Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza.

Mirovina za muškarce

Dodaje da za muškarce u 2016. godini je uvjet za odlazak u mirovinu 60 godina i šest mjeseci života i 35 godina staža osiguranja. A u 2017. godini 61 godina života i 35 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

”Novi zakon ne poznaje prijevremene mirovine, već starosne i invalidske. Starosna je i ako navršite 65 godina starosti i 40 godina staža. Ili, 65 godina starosti i 15 godina penzijskog staža. Ili, 65 godina života i 20 godina staža u okviru kojeg se, primjera radi, za borce nalazi nekoliko godina staža koji im je uračunat za vrijeme boravka u vojsci, a isti nije plaćen. Dakle, tko hoće ranije u mirovinu, može na osnovu invalidnosti, ali i tu su kriteriji pooštreni”, ispričao je Rapa za Večernji list.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.