FBiH: Za šest godina skoro 13.500 tisuća osnovnoškolaca manje – Jabuka.tv

FBiH: Za šest godina skoro 13.500 tisuća osnovnoškolaca manje

Federalna vlada je prihvatila informaciju o upisu učenika u osnovne i srednje škole u školskoj 2020./21. godini u Federaciji BiH, s predloženim preporukama, te zadužila Generalno tajništvo da ovaj dokument uputi vladama županija.

Ova školska godina, navedeno je u informaciji, odvija se u svjetlu posebnih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19, pa su prilikom donošenja odluka o datumu početka i načinu realizacije nastave županijska ministarstva obrazovanja uvažavala smjernice i preporuke predstavnika resora zdravstva i obrazovanja s federalne i županijske razine, kao i mišljenja i uputstva epidemiologa.

Tako su se sve županije opredijelile za kombinirani model nastave – u učionici i online. Analiza podataka o učenicima upisanim u prvi razred osnovnih škola u FBiH ukazuje na evidentan nastavak trenda smanjenju njihovog broja.

U odnosu na prethodnu školsku godinu, broj prvašića je smanjen za 484 ili 2,54 posto. U razdoblju od školske 2015/16. do školske 2020/21. godine broj učenika prvih razreda manji je za 3.290 ili 15,03 posto, a primjetno je i kontinuirano smanjenje ukupnog broja učenika osnovnih škola. Tako je, prema zbrojnim podacima za Federaciju BiH, broj učenika osnovnih škola u ovom periodu smanjen za 13.494 učenika ili 7,08 posto.

Podaci za tekuću školsku godinu, izuzevši Posavsku, Srednjobosansku, Zapadnohercegovačku i Hercegbosansku koji nisu dostavili podatke, također ukazuju na primijetan nastavak trenda smanjenja broja učenika upisanih u prvi razred srednjih škola.

Trend kontinuiranog smanjenja zabilježen je i kada je riječ o podacima o ukupnom broju učenika srednjih škola u Federaciji BiH. Najveće procentualno smanjenje u šestogodišnjem periodu zabilježeno je u Unsko-sanskoj županiji (27,75 posto), Hercegovačko-neretvanskoj županiji (27,16 posto) i Bosansko-podrinjskoj županiji Goražde (22,79 posto).

Pandemija COVID-19 negativno je uticala i na realizaciju obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu, koji u pojedinim županijama nije realiziran zbog zatvaranja odgojno-obrazovnih ustanova (u drugoj polovici ožujka 2020. godine) ili je realizacija prekinuta prije okončanja programa, priopćeno je iz Vlade FBiH.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.