FBiH uvodi suce za maloljetnike

Prijedlog zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku, koji je utvrđen na posljednjoj sjednici Vlade Federacije BiH, unosi mnoge novine u procesuiranje maloljetnih delinkvenata.

Vijeće sudaca

Među najznačajnijim novostima u odnosu na postojeće propise jeste da novo zakonsko rješenje predviđa formiranje odjela za maloljetnike koji bi se sastojali od jednog ili više sudaca i vijeća za maloljetnike.

– Odjeli za maloljetnike predviđaju se samo za prvostupanjske sudove, dok se u drugostupanjskim i trećestupanjskim na predmetima maloljetničkog prijestupništva predviđa angažiranje sudaca osposobljenih za rad s maloljetnicima – objašnjeno nam je u Federalnom ministarstvu pravde.

Niže kazne

Također, predviđeno je sudjelovanje stručnih savjetnika u okviru sudova i tužilaštava, s posebnim zadacima u postupku koji se vodi prema maloljetnicima. Zakonom se potencira i program alternativnih mjera. Također, kao naročita sankcija predlažu se. tzv. posebne obveze koje sud izriče u cilju uspješnijeg odvraćanja od devijantnog ponašanja.

Između ostalog, kažu u Ministarstvu, predlaže se i skraćivanje trajanja zavodskih i drugih odgojnih mjera, jer praktična iskustva ukazuju na takvu potrebu, a u novom zakonskom prijedlogu postoje odredbe koje vode računa i o efikasnosti postupka.

Kapaciteti na sudovima

Na naš upit imaju li domaći sudovi kapacitete za osnivanje posebnih odjela za maloljetnike, u Ministarstvu odgovaraju pozitivno, donosi avaz.ba.

– Mišljenja smo da postoje uvjeti za stupanje na snagu ovog zakona te angažiranje sudaca u nove, posebne odjele za maloljetnike – kažu u Ministarstvu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.