FBiH sprema prvi zakon o rakiji, trebao bi biti donesen iduće godine

Proizvodnja raznih rakija u FBiH bi uskoro mogla biti zakonski uređena. Šljivovica, jabukovača, kruškovača i loza su najrasprostranjenije rakije u BiH i ljubiteljima dobre kapljice najdraže. Ipak, ono što se malo zna je to da proizvodnja rakije, promet, kontrola kvalitete i njezino deklariranje u FBiH nisu zakonski regulirani, što stvara problem proizvođačima koji žele legalno raditi i praviti “pravu” rakiju, piše Dnevni avaz.

Trenutačno se u FBiH primjenjuje jedino pravilnik o minimalnim tehničko-tehnološkim i kadrovskim uvjetima za proizvodnju rakija i voćnih vina iz 2014., donesen kao privremeno rješenje do donošenja zakona. Na državnoj razini od 2008. postoji Zakon o vinu, rakiji i drugim alkoholnim proizvodima od grožđa, ali se u njemu rakija spominje samo u naslovu, na što su ukazali iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Ova situacija bi mogla biti promijenjena iduće godine, kada se očekuje da Federacija dobije prvi zakon o proizvodnji rakije. Kako je objasnila Muzafera Kalabušić, stručna savjetnica u Odsjeku za prehrambenu industriju Ministarstva poljoprivrede, ove godine će biti izrađen prednacrt zakona, a njegovo donošenje planirano je do kraja 2019. godine.

Prikupljamo materijale, podatke što su uradile zemlje iz okruženja. Republika Srpska ima takav zakon, dodala je Kalabušić. Istaknula je da će se budućim zakonom definirati što je rakija, propisati uvjeti koje moraju ispuniti oni koji je žele proizvoditi, propisati način proizvodnje i prometa rakije i drugih alkoholnih pića, kontrola kvalitete, način označavanja i slično.

To je trošarinska roba i bitno je da se zna što tko plasira, tko proizvodi, koje količine… Zakon je važan i da se zaštite potrošači, da se suzbije proizvodnja na crno i onima koji žele raditi prema propisima da se to omogući, napomenula je Kalabušić. RS je donio 2009.

Zakon o vinu i rakiji kojim se uređuje njihova proizvodnja, higijenski i tehnološki minimumi i uvodi registar. Propisano je čak i kada se prerađuje voće. Zanimljivo je da se zabranjuje na boce i ambalažu stavljati etikete s likovima svetaca.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.