FBiH: Poljoprivrednici tuže ministra

Dulje od dvije godine poljoprivredni proizvođači u Federaciji BiH, koji su posve legalno stekli uvjete za dobivanje poticaja, čekaju na isplatu sredstava, no na njihove bankovne račune mjesecima se ne uplaćuje novac premda su prošli sve provjere. 
“Večernjak” je u posjedu više dokumenata i upozorenja da Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva treba započeti isplatu sredstava, no to se do danas nije dogodilo iz nepoznatih razloga premda je natječaj za raspodjelu sredstava za poticaje, među kojima su i izgradnja kapitalnih objekata, raspisan 2012. Inspektorat poljoprivredne inspekcije još prošle godine načinio je analizu nakon provedenoga nadzora dodijeljenih sredstava za vrijeme mandata ministra Jerka Ivankovića Lijanovića te je utvrđeno kako za 27 kompanija, koje su novac dobile u sklopu Zakona o novčanim potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, nema nikakvih smetnji za isplatu novca za kapitalne projekte, piše Večernji list BiH.

Legalni i nelegalni

Riječ je o osobama i kompanijama Agroneretva iz Mostara, Frutti-funghi iz Visokog, Perici Franjkoviću iz Viteza, kompanijama Vegara zada iz Sarajeva, Rebronja Doboj Istok, Vina “Zadro” iz Čapljine, Agrogherc iz Čapljine, SPD Pili iz Visokog, Voćnom rasadniku Srebrenik, SD 2A iz Trnova, Dokso iz Visokog, Laktal iz Tomislavgrada, Mljekari Livno, Menprom iz Tuzle, Ademu Mostarliću iz Kiseljaka, Ivanu Bešliću iz Posušja, poduzeću Okić iz Tomislavgrada, Peri Baštijanoviću iz Tuzle, Ivanu Milošu iz Tomislavgrada, Asimu Serdaroviću iz Visokog, Anti Andriću iz Tomislavgrada, Osmanu Tatareviću iz Bihaća, tvrtki Catena iz Ljubuškog, Mustafi Keseroviću iz Zavidovića te Enveru Žigi iz Sarajeva. Zanimljivo je da ovi poljoprivredni proizvođači nisu dobili novac iz federalne blagajne te još čekaju na isplate poticaja, dok je 21 poljoprivredni proizvođač morao vratiti novac zbog utvrđenih nepravilnosti, a prema njih 13 je federalna poljoprivredna inspekcija načinila pojedinačne obavijesti kako bi spriječila isplatu poticaja. 
Kako se navodi u odlukama koje su dobili regularni poljoprivredni proizvođači, od kojih dio namjerava tužiti Ministarstvo poljoprivrede FBiH, odobrena sredstva su trebali dobiti u tri rate.

Isplata u tri rate

U prvoj rati dobili bi 40% sredstava, a u preostale dvije po 30% odobrenog novca za kapitalne projekte. U slučaju da se utvrde zloupotrebe, poljoprivrednici moraju vratiti novac, a proveden je i dodatni nadzor nakon odobrenog zahtjeva. Nije ni čudo što bh. poljoprivrednici ne mogu konkurirati svojim kolegama u zemljama regije, a kamoli velikim proizvođačima iz EU gdje su poticaji poljoprivredi nemjerljivo veći, a robe povoljnije od onih “made in BiH”.

(Večernji list)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.