FBiH: Na birou više od dvije trećine onih koji ne traže posao

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je Federalni zavod za zapošljavanje gdje je sa direktoricom Helenom Lončar razgovarao o neophodnim koracima Zavoda za unapređenje razvijanja programa za zapošljavanje, posredovanja u zapošljavanju, odnosno povezivanja poslodavaca sa onima koji traže posao.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike navode da je prema, za sada, neformalnim procjenama, na evidencijama nezaposlenih više od dvije trećine onih koji ne traže posao, ali su na evidenciji zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

Kako bi se došlo do realne slike nezaposlenosti i omogućilo službama i Zavodu da se bave zapošljavanjem i posredovanjem u zapošljavanju, ministar Delić je održao sastanke sa rukovodstvom Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Prva stvar koju ćemo uraditi je donijeti Pravilnik o evidencijama s ciljem odvajanja zdravstvenog osiguranja od Zavoda za zapošljavanje. Osim toga, u pripremi je i Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih koji smo detaljno usuglasili sa Zavodom i koji ćemo uskoro pustiti u proceduru, najavio je ministar Delić.

Uređenjem oblasti zapošljavanja ujedno će se osloboditi prostor i za druge oblasti iz resora rada i socijalne politike, kao što je, između ostalog, i ostvarivanje prava na dječji dodatak što je trenutno nemoguće upravo zbog nepostojanja evidencije koja bi davala uvid u stvarno stanje nezaposlenosti u Federaciji BiH, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

5 komentara

  • Moze,ubacite me odmah u općinu vamo se ne isplati raditi za 900km sa hranom u gorivom.
    Hocu i ja malo da kradem pa da me svećenici kritiziraju ,a ja ko majmun gledam u njega

  • Svaka čast svakome. Ali isto ima masu osoba koje su na birou, tek tako. Žene koje su rodile 3, 4 djece, i kad djeca krenu u školu, kad ih je podgojila, onda krene tražit posao. Znamo X takvih. Vječiti studenti, svatko po završetku srednje se prijavi na biro, radi zzo osiguranja, pa studira do 30 i kusur, i takvi slučajevi. S nekim strukovnim školama, koje nigdje netrebaju, ili pak s faksom tipa politologije, informacijskih znanosti i sl. Zanatska zanimanja SSS nisu na birou ili VSS građevina, strojarstvo, medicina, strani jezici, ekonomija, pravo, informatika, i sl.

  • Sve se svodi na politici,gradonačelnik treba rješavati socijalne i radne slučajeve ,školovani odnosno visoko obrazovani na zavodu zapošljavanju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.