FBiH: Građani u kladionicama ove godine potrošili 951 milijun KM

Podaci Porezne uprave FBiH govore da je za prvih osam mjeseci ove godine uplata za igre na sreću dosegla brojku od 951 milijun maraka. Prema doznanjima portala Žurnal od te brojke je nešto više od 944 milijuna uplaćeno u privatnim kladionicama, a oko 7 milijuna se odnosi na Lutriju BiH.

Kao i uvijek kada su brojke i statistika u pitanju, analiza ovog podatka može se razvijati u nekoliko pravaca. Ako računamo prema ukupnom broju punoljetnih građana u Federaciji, svaki je prosječno u kladionicama potrošio 470 KM. Ukoliko kao referetnu brojku uzmemo broj zaposlenih, onda je svaki igrač na sreću u ovoj godini potrošio nešto više od 2.000 KM.

Izostavili smo 340.000 umirovljenika i 376.000 nezaposlenih stanovnika Federacije, samo pretpostavljajući da ne posjećuju kladionice.

Tih 950 milijuna potrošenih u kladionicama može se uporediti, primjera radi, s brojkom potrošenom na lijekove u cijeloj BiH. Prema podacima Agencije za lijekove BiH ukupan promet lijekovima u 2015. bio je 597 milijuna KM. Iako ta su brojka jeste velika, u usporedbi s 50 posto većom brojkom koja se potroši u kladionicama, djeluje kao sasvim logična.

Federalni je premijer Fadil Novalić početkom ove godine izazvao burne reakcije izjavom o standardu stanovnika u ovom entitetu.

“Građani FBiH žive dobro. Što više, rasipaju se”, kazao je Novalić.

Zaključak je izveo iz podataka jednog domaćeg prodajnog lanca o prodaji kave, cigareta, piva i vina. Eto prilike da u svoju metodu za izračun dobrog života uvrsti i uplatu u kladionicama. Naravno, Novalić dobro zna koliki je protok novca u ovom segmentu.

Zato je i namjerio da pored tek početka kontrole stvarnog prometa u kladionicama, oporezuje i same igrače već prilikom uplate, naravno ne želeći da zbog boljeg punjenja proračuna i smanji njihove posjete kladionicama.

Ako znamo da je elektronski nadzor uplata klasičnog klađenja u kladionicama počeo u veljači 2015. godine, a za RNG klađenja, u koja spadaju primjera radi elektronske utrke pasa i slično, tek od prosinca, jasno je kako je ovo naglo povećanje uplata samo produkt još uvijek nesavršene, ali kakve takve kontrole uplata u kladionicama. Ima još nejasnoća.

Prema podacima Žurnala uplata za RNG klađenje dominira u ukupnoj brojci i doseže 800 milijuna! Istovremeno, podaci govore da je za ovu vrstu klađenja isplaćeno 718 milijuna na ime dobitaka, što otvara niz pitanja, a jedno je dobijaju li igrači toliko baš na ovoj za klađenje neizvjesnoj igri.

Sigurno je da će se nesuglasice između SDA i HDZ-a BiH oko teksta Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću ponovno razbuktati u narednom razdoblju.

Za sada je izvjesno samo jedno: ukoliko se nastavi trend uplata evidentiran za prvih osam mjeseci ove godine, građani u Federaciji će tijekom 2016. godine za igre na sreću uplatiti više o 1,4 milijarde KM!

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • 951000000 maraka SVOGA NOVCA
    Novalić i ostali jebivjetri troše NAŠ novac
    hoće li nam možda uvesti i porez na pišanje, pičku li im materinu

  • Treba ih sve minirat..Prvo sto uzimaju krvavo steceni novac,drugo sto unistavaju jadnu mladost! Koje zablude sire,to je strasno! Kao stici ce bogatstvo…pa da oni nemaju racunicu nebi nicale te smrdljive kladionice ko gljive iza kise…

  • Sramota od nasih prestavnika u vlasti a sramota od naroda koji je dozvolio i ove izbore da isti sto unistavaju sve dobiju.70% a danas je kasno mlatit praznu slamu i pricat kako radnice rade ta minimalnu placu a gazde imaju melionske zarade

  • Zar ovo nisu humanitarne udruge ili zaklade.Slušajući reklame o kladionicama pred izbore na radiju Široki stekli smo dojam da je to nama prijeko potrebno i da bez toga ne možemo a o njihovom humanom radu da i ne pričamo.Čovjek normalan kad to sluša na radiju mora da se naježi od svih ti gluposti i izmišljotina.Kladionice ovo,kladionice ono,sve naj,naj,pozitivnije a u biti svi dobro znamo što je to,,zlo,,i tko od toga ima koristi a tko štetu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.