FBiH: Gospodarstvu 7,8 milijuna KM bespovratnih sredstava

Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici usvojila program utroška sredstava tekućih transfera utvrđenih proračunom FBiH za 2022. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta u iznosu od 7.870.000 KM.

Ovaj iznos bit će korisnicima isplaćen kao bespovratna (grant) sredstva koja se raspodjeljuju po ekonomskim kodovima i projektima utvrđenima u programu, javnim natječajem i pravilnikom o postupcima u provođenju programa razvoja maloga gospodarstva, piše Večernji list.

Ciljevi navedenog programa su jačanje konkurentnosti subjekata maloga gospodarstva posredstvom razvoja poslovne infrastrukture, a posebice kroz tehnološku modernizaciju njihovih poslovnih procesa, uvođenje međunarodnih standarda kvalitete, digitalne transformacije u poslovanju, cirkularne ekonomije i poboljšanje energetske učinkovitosti u skladu s tranzicijom prema zelenoj i digitalnoj ekonomiji, navedeno je u priopćenju sa sjednice.

Za tekuće transfere drugim razinama vlasti i fondovima bit će izdvojeno ukupno 2.000.000 KM, od toga je za izgradnju poduzetničkih zona predviđeno 1.850.000 KM te 150.000 KM za izradu dokumentacije za uspostavljanje poduzetničke zone.

Kako je navedeno, za tekuće transfere neprofitnim organizacijama namijenjeno je ukupno 200.000 KM. Od toga, 100.000 bit će izdvojeno za unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture, 70.000 KM za poticaj udrugama i komorama te 30.000 KM za poticaj održivosti rada obrtničkih komora županija.

Za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima bit će izdvojeno 4.670.000 KM. Od toga je za poticaj opstanka tradicionalnih i starih obrta planirano 200.000 KM, za poticaj razvoja obrta i srodnih djelatnosti 710.000 KM, za poticaj novoosnovanim subjektima maloga gospodarstva 970.000 KM i za jačanje konkurentnosti MSP-a 2.740.000 KM.

Sredstva iz stavka subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima predstavljaju državnu pomoć male vrijednosti i dodijeljivat će se u skladu s uredbom o namjeni, kriterijima i uvjetima za dodjelu državne pomoći u FBiH. Za dodjelu sredstava resorno ministarstvo raspisuje javni natječaj za svaki projekt utvrđen programom, izuzev projekata koji se odnose na poticaj održivosti rada obrtničkih komora županija te na subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima za regresiranje kamata kroz Jamstveni fond, piše Večernji list.

Za projekt poticaja održivosti rada obrtničkih komora županija sredstva potpore bit će doznačena posebnom odlukom koju donosi ministar, na osnovi zahtjeva Obrtničke komore FBiH, a nakon što prihvati ponuđeni program prevladavanja ograničenja u radu županijskih komora. Za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima za regresiranje kamata posredstvom Jamstvenog fonda sredstva poticaja bit će doznačena korisnicima kredita po kreditno-jamstvenim programima Ministarstva, i to po automatizmu ako su uredno izmirili dotadašnje obveze po kreditima.

Prošlogodišnje subvencije Vlada FBiH je u ožujku prošle godine usvojila program utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućeg transfera “Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima” utvrđenog proračunom FBiH za 2021. Subvencije za realiziranje ovog programa, u ukupnom iznosu od 2.400.000 KM, korisnicima su isplaćene kao nepovratna (grant) sredstva. Sredstva su raspoređena za projekt jačanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa i proizvodnje, promociju izvoznih potencijala i unapređenje digitaliziranog pristupa novim tržištima u cilju povećanja otpornosti MSP-a nakon pandemije.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.