FBiH: 48 milijuna KM za projekt podrške zapošljavanju

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je u srijedu Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Drugi projekt podrške zapošljavanju (ESP2).

Time su ispunjeni svi formalni uvjeti za početak implementacije projekta u Federaciji BiH, priopćilo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Svjetska banka, ohrabrena uspjehom prethodnog Projekta podrške zapošljavanju (ESP), odlučila je dodatno podržati aktivnosti zapošljavanja ciljanih grupa registriranih tražitlja posla u formalnom sektoru kroz ESP2.

EU zatražila od BiH da zaustavi stranačko zapošljavanje

Cilj ESP2 je povećanje zapošljavanja u formalnom privatnom sektoru među ciljnim grupama registriranih osoba koja traže posao putem financiranja aktivnih programa tržišta rada (ALMP), jačanja posredovanja u zapošljavanju i praćenja i evaluacije usluga zapošljavanja u javnom sektoru.

Projekt ESP2 u Federaciji BiH predviđa dvije ključne komponente, odnosno tehničku podršku na projektu i povećavanje zapošljavanja putem aktivnih mjera tržišta rada (ALMP), za što je planirano 24.675 milijuna EUR, odnosno 48.260 milijuna KM.

Projektne aktivnosti u Federaciji BiH uključuju:

  • podršku Javnim službama za zapošljavanje u implementaciji aktivnih programa tržišta rada i unaprjeđenju pružanja usluga tražiteljima posla;
  • unaprjeđenje funkcije posredovanja i monitoringa tržišta rada;
  • revidiranje dizajna ALMP na osnovu monitoringa i evaluacije utjecaja i
  • unaprjeđenje kapaciteta i efikasnosti javnih službi za zapošljavanje, razvoj i pilot-testiranje novih mjera za podršku zapošljavanja te analitički rad fokusiran na unaprjeđenje profiliranja žena na margini tržišta rada.

Za zapošljavanje osoba s invaliditetom u FBiH izdvojeno 25,952.867 KM

Tehnička podrška podrazumijeva podršku za implementaciju i upravljanje projektom uključujući nabavku, financijsko upravljanje, okolišno i socijalno upravljanje, monitoring, evaluaciju i izvještavanje.

Projekt će biti realiziran u oba entiteta Bosne i Hercegovine – Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.