FBI uhitio banjalučkog studenta hakera

Dragan Plavšić, 21-godišnji student informatike u Banjoj Luci, jedan je od hakera za kojim je tragao američki FBI. FBI ga je, naime, tražio zbog ‘peglanja’ bankovnih kartica klijenata širom svijeta. Plavšić je sa ‘suučesnicima’ sa četiri kontinenta skinuo nekoliko desetaka milijuna eura s bankovnih računa širom svijeta, piše Klix.ba.

Trošna obiteljska kuća u banjalučkom naselju Rosulje ničim ne odaje da je upravo u njoj Plavšić radio nešto protuzakonito. Ali, njegove fotografije s Facebook profila otkrivaju da ovom Banjalučaninu nije manjkalo novca, čak naprotiv.

Haker ukrao podatke više od osam milijuna ljudi, plaćao si pizzu i račune!

Fotografije Plavšića i društva snimljene prošle godine u ‘Disneylandu’ u Parizu, potvrđuju da je imao novca, i pored priče bake, ali i susjeda kako njegovi roditelji jedva sklapaju kraj s krajem. Mladić je uhićen u okviru istrage koju je pokrenuo američki FBI i u kojoj je proteklih dana uhićena međunarodna grupa hakera iz SAD, Austalije, Azije i Europe. Grupa je imala jedan cilj – skinuti što više novca s bankovnih kartica.

‘Čitavog života sam svog sina učila poštenju i da ne krade i tako je i bilo. Oni nemaju novca, budite sigurni, evo ja sam otišla i nabrala ljekovito bilje kako bih ga prodala i dala unuku da ima’, rekla je baka uhićenog studenta. Draganove roditelje novinari nisu zatekli kod kuće, a prema priči bake njegov otac nije zaposlen.

Dragana Plavšića terete za cyber kriminal, a haker koji je želio ostati anoniman ispričao je da na sličan način zarađuje dosta mladih u Banjoj Luci.

‘Tu vam je sve jasno. Ako ste povezani s iskusnim ljudima preko interneta i ako imate dobre ‘mašine’ i nađete naivnu žrtvu možete fino zarađivati, a da uopšte ne budete otkriveni. Za 20 KM možete dobiti podatke o velikom broju bankovnih kartica kojima kasnije kupujete preko eBaya ili na neki drugi način. Ovaj momak je vjerojatno otkriven jer je bio naivan, ali vjerujte imate ljudi koji po čitav dan igrajući igrice i ulazeći u tuđe naloge zarađuju lijepu svotu i nema teorije da budu otkriveni’, objasnio je ovaj haker.

Međunarodna grupa hakera kojoj su pripadali i Banjalučani, ukrala je najmanje 60 milijuna eura s osobnih i poslovnih bankovnih računa u Europi, SAD i Latinskoj Americi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.