Farsa od suđenja: Oriću se barem 2.000 žrtava može staviti na teret

Branitelj Srba pred Haaškim tribunalom Goran Petronijević ocijenio je kako postoji još najmanje deset događaja za koje je odgovoran ratni zapovjednik Armije BiH u Srebrenici Naser Orić, a o kojima nije raspravljano pred bilo kojim sudom, što pravosudnim organima otvara mogućnost da i dalje gone Orića.

Komentirajući oslobađajuću presudu Suda BiH Oriću, Petronijević je rekao kako se od oko 3.000 srpskih žrtava u Srebrenici i okolini, bar oko 2.000 može staviti “na teret” Oriću i da ima toliko događaja u koje je bio izravno umiješan.

Pranje biografije

“Imali smo zaštićenoga svjedoka koji je bio nižerangirani zapovjednik u njegovim jedinicama. On je svjedočio da je u tri navrata, kada su činjeni veliki napadi na više sela i Orić prije napada postrojavao vojsku, govorio im da idu tu i tu. Kaže, ‘srpsko uho, ni krme u kočini, ni dijete u kolijevci‘. To izgovara Naser Orić”, kaže Petronijević za Sputnik.

Dodao je kako se Orićeva biografija sada “pere” i da ne bi bilo čudo da se u budućnosti pojavi kao ministar ili premijer, poput Ramuša Haradinaja.

Naser Orić u ratnim danima (Foto: Magazin Plus)

“Kada hoćete da nekome operete biografiju, tužite ga za ono što je najteže dokazati da biste vodili postupak, svjesni toga da ne možete to dokazati. Istovremeno ga ne tužite za ono za što sigurno može biti osuđen”, rekao je Petronijević. Dodao je kako je to strategija prema kojoj se ponašao i Haaški tribunal, primjenjujući dvostruke standarde prema muslimanima, Albancima, djelomično prema Hrvatima.

Petronijević je rekao kako farsa od suđenja Naseru Oriću i oslobađajuća presuda nisu iznenađenje za njega, prije svega zbog načina na koji su svi prethodni postupci protiv Orića vođeni.

Srbija nije ništa učinila

Podsjeća kako je Orić uhićen u Švicarskoj po potjernici Srbije, a potom se Tužiteljstvo BiH na misteriozan način sjetilo da sedam godina u ladici ima predmet koji se protiv Orića vodio u Bijeljini i koji je izuzet od pravosuđa Republike Srpske. Petronijević navodi da Srbija, iako je raspisala potjernicu za Orićem, nije ništa učinila da ga uhiti, čak i kada je dolazio u Srbiju u lov ili u Beograd na, kako kaže, ljubavne sastanke.

General Vojske Republike Srpske Vinko Pandurević rekao je da na području općina Srebrenica, Vlasenica i Bratunac ima 146 srpskih sela u kojima su snage pod zapovjedništvom Nasera Orića činile ratne zločine, u kojima su prvenstveno stradali civili.

“Haaški tribunal oprao je Orićevu biografiju, a sud u Sarajevu, kao produžena ruka Haaškoga tribunala, nije imao snage i hrabrosti da bilo što promijeni”, kaže Pandurević. Ocjenjuje da je optužnica, koja je protiv Orića podignuta u Haagu, vješto sročena, jer je rečeno da je on optužen za kršenje običaja i zakona ratovanja, što znači da je optužen za prekomjernu upotrebu sile i napad na naseljena mjesta koja nisu opravdana vojnom svrhom.

Pokušaj genocida

Pandurević ističe da Orić nije optužen za ratne zločine protiv čovječnosti i da je ta optužba ostavljena samo za Srbe, jer to su zločini upereni protiv civila, i to se lakše dokazuje.

“Međutim, tužiteljstvo Haaškoga tribunala odustalo je od velikoga broja svjedoka, ključnih u Orićevom predmetu. A sud u BiH ispao je smiješan, možda i naivan, da ga optuži za ubojstvo trojice zarobljenika”, kaže Pandurević.

Podsjeća na naredbu Armije BiH iz rujna 1992. godine u kojoj se naređuju kontinuirana borbena djelovanja s ciljem potpunoga uništenja srpskih naselja na području Drinjače, Liješnja, Kravice, Raševe i drugih srpskih naselja u općinama Zvornik, Bratunac i Srebrenica.

“Ako to nije pokušaj genocida, što je?”, upitao je Pandurević.

Podsjetimo, Sud BiH oslobodio je jučer prvostupanjskom presudom zapovjednika takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim točkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na srebreničkom području 1992. godine.

(Srna)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.