Naser Orić i Sabahudin Muhić na slobodi

Bivši zapovjednik Armije Republike Bosne i Hercegovine Naser Orić i pripadnik te armije Sabahudin Muhić oslobođeni su u ponedjeljak, u Sudu BiH, optužnice kojom je Tužiteljstvo BiH nastojalo dokazati da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice 1992. godine.

Prema optužnici, u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili su tri zarobljenika srpske nacionalnosti, ali je tijekom sudskoga procesa obrana dokazala da su nevini. Tužiteljstvo je izvodilo četiri vještaka i 14 svjedoka nastojeći dokazati krivicu, dok su s druge strane, obrane Orića i Muhića iskazima 18 svjedoka te materijalnim dokazima u potpunosti negirale navode optužnice.

Suđenje je počelo krajem siječnja prošle godine, a Sud BiH je sredinom rujna 2015. potvrdio optužnicu u kojoj je Tužiteljstvo navelo da su Orić i Muhić počinili zločine protiv ratnih zarobljenika. Prema optužnici, Orić je u tom razdoblju bio zapovjednik Stožera teritorijalne obrane Srebrenica i zapovjednik Stožera oružanih snaga TO subregije Srebrenica, a Muhić pripadnik oružanih snaga TO Srebrenica.

Orić je u lipnju 2015. godine izručen BiH iz Švicarske gdje je uhićen po potjernici Srbije. Izručenje Orića iz ekstradicijskoga pritvora u kojem je proveo 14 dana tražila je Srbija, ali i BiH, nakon čega je švicarski sud odlučio u korist BiH.

(Fena)


6 komentara

  • ne znam jeli pravda pobijedila ili je politika odigrala svoje.pogladajte koliko je Maka Radić dobio za =nizašto= je ga je neka muslimnka optužila ali ne dokazala daju je silovao.i to ne po zakonu vremena navodno počinjenog djela već po nekom novom zakonu bih. samo 28 godina fujjj za sud

  • Naser Orić,kriminalac sileđžija u ratu,tako i u miru…Ova presuda samo pokazuje koliko smo hrvati,srbi ravnopravni na Sudu BiH-ne sa bošnjacima…Kadija te tuži,kadija te sudi…Ovaj Orić je radio zlo i bošnjacima a kamo li srbima u ratu…Sa čim se ovaj lik u miru,danas bavi,svi znaju ali se svi prave ludi i maniti…Tužno i žalosno…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.