Farmaceutski fakultet u Sarajevu raskinuo ugovor s profesoricom koja je vrijeđala studente

Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu raskinuo je ugovor o daljem angažmanu doc. dr. Edise Trumić po pitanju izvođenja nastave na ovom fakultetu, a zbog neprimjerenog ponašanja i vrijeđanja.

Ovakva odluka je uslijedila nakon što se prošlog tjedna u javnosti pojavila snimka s online predavanja održanog 6. siječnja, nakon kojeg su studenti tražili smjenu profesorice tvrdeći ih je nazvala “kerovima”. S druge strane, Trumić je negirala da je uopće održala bilo kakvo predavanje, prenosi Klix.ba.

Uprava Farmaceutskog fakulteta navodi da je Trumić angažirana nakon iznenadne bolesti doc. dr Selme Škrbo, zbog čega su bili primorani da u vrlo kratkom vremenskom razdoblju osiguraju odvijanje procesa nastave iz nastavnog predmeta Klinička farmacija. Pristupili su rješavanju problema na najjednostavniji mogući način, a to je angažman nastavnika s drugih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini. Pomoć su zatražili od Univerziteta u Tuzli i to s Farmaceutskog fakulteta.

Na prijedlog Farmaceutskog fakulteta Senat UNSA je odobrio angažman doc. dr Edise Trumić kao vanjske suradnice kako bi se nadomjestila kolegica koja je na bolovanju. Međutim, komunikacija između doc. dr Edise Trumić i studenata koji su slušali nastavu nije uspostavljena na odgovarajući način čak je bilo i slučajeva vrijeđanja koji ne trebaju biti zastupljeni u akademskoj zajednici. Nakon sastanka koji smo u ponedjeljak održali sa studentima i nastavnicom donijeli smo odluku da se raskida ugovor o daljem angažmanu doc. dr Edise Trumić po pitanju izvođenja nastave na fakultetu, stoji su priopćenju Uprave Farmaceutskog fakulteta.

Istaknuto je da ne odobravaju i osuđuju neprimjereno ponašanje nastavnika koji trebaju kao članovi akademske zajednice zastupati visoke standarde komunikacije i biti svijetli primjer najboljem dijelu našeg društva, odnosno studentima, kako se ponašati u svim društvenim procesima.

U potpunosti dajemo podršku našim studentima u načelu poštivanja njihovog integriteta i dostojanstva. Nastavno osoblje Farmaceutskog fakulteta UNSA daje značajan doprinos u izgradnji osobnosti naših studenata, te svojim radom doprinose razvijanju moralnih principa, kulture, akademskog odnosa studenata i profesora, te u teškom razdoblju pandemije intenzivira ove vrijednosti. Iskreno se nadamo da se neće više nikada dogoditi ovakav slučaj niti na jednoj organizacijskoj jedinici, zaključuju u priopćenju.

Profesorica iz BiH zaboravila isključiti mikrofon na Google Meetu, pa studente nazvala “kerovima”

(www.jabuka.tv)

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.