Facebook razvija alat koji bi trebao sažimati duge tekstove – Jabuka.tv

Facebook razvija alat koji bi trebao sažimati duge tekstove

Facebook je u utorak održao interni sastanak na kojem je sudjelovao i Mark Zuckerberg, a na kojem su prezentirani novi projekti na kojima se trenutačno aktivno radi.

Detalji su procurili u javnost, pa smo vrlo brzo po sastanku doznali što nam to novoga Facebook priprema, prenosi Bug.hr.

Možda najzanimljiviji i najkontroverzniji trebao bi biti sustav koji se oslanja na umjetnu inteligenciju. U Facebooku ga nazivaju “TL;DR”, a služio bi za skraćivanje i sažimanje predugih novinskih tekstova. Namjera je ovim alatom prezentirati vijesti i duže članke u skraćenom formatu, u natuknicama, što bi bilo od koristi onima kojima je Facebook osnovni izvor vijesti, a rijetko čitaju dalje od naslova.

Pričaj mi priču

U društvenoj mreži nadaju se da će takve korisnike navesti da pročitaju ipak i nešto više od naslova, što, očekivano, nije najbolje sjelo medijskim kućama. Njihovi predstavnici smatraju da skraćivanje sadržaja može dovesti do izostavljanja onog bitnog, ali i do iskrivljavanja činjenica, što će samo produbiti probleme koje Facebook ima sa širenjem lažnih vijesti i dezinformacija.

Alat “TL;DR” trebao bi imati i mogućnost “prepričavanja” vijesti. Korisnici bi ga mogli, kao glasovnog asistenta, tražiti da im pročita vijest, ali i da im odgovori na neko pitanje vezano uz vijest. Umjetna inteligencija tada bi imala zadatak protumačiti kontekst pitanja i u tekstu potražiti odgovor na njega.

Spajanje mozga s Facebookom

Drugi projekt predstavljen na istom sastanku tiče se neuronskih senzora koji bi imali mogućnost čitanja signala izravno iz mozga. Korištenjem te tehnologije ljudi bi mogli s Facebookom komunicirati mislima, tj. tipkati tekstove ili kontrolirati druge virtualne predmete u VR sučelju ili igrama.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.