Facebook optužen za prisiljavanje osoblja na povratak u urede – Jabuka.tv

Facebook optužen za prisiljavanje osoblja na povratak u urede

Više od 200 zaposlenih u Facebooku širom svijeta optužilo je u otvorenom pismu kompaniju da ih primorava da se vrate u urede unatoč riziku od koronavirusa.

Moderatori sadržaja Facebooka tvrde da kompanija bespotrebno izlaže riziku njihove živote radi profita.

Oni su pozvali Facebook da usvoji izmjene politike poslovanja kojima bi dozvolila nastavak rada na daljinu i druge pogodnosti, kao što je bonus zbog rizika, prenosi BBC.

Facebook je priopćio da većina potpisnika pisma radi od kuće i da će nastaviti raditi na taj način do kraja pandemije.

Vjerujemo u otvoren interni dijalog, ali takvi razgovori moraju biti iskreni, naveo je glasnogovornik kompanije.

Facebook je u kolovozu priopćio da zaposleni u kompaniji mogu raditi od kuće do ljeta 2021.

Ta društvena mreža, međutim, zapošljava tisuće radnika na ugovor koji službeno rade za druge kompanije, koji su zaduženi da uoče objave koje sadrže kršenje politike kompanije, kao što su spamovi, zlostavljanje djece ili dezinformacije.

Zaposleni su u otvorenom pismu naveli da je poziv da se vrate u urede došao nakon što je propao Facebookov pokušaj da se u većoj mjeri osloni na umjetnu inteligenciju za uočavanje problematičnih objava.

Tvrde da ih kompanija, suočena s rastućim pritiskom da se oslobodi mržnje i diskriminacije na mreži, prisiljava da se vrate u urede.

Potrebni smo Facebooku. Vrijeme je da to priznate i počnete cijeniti naš rad. Nemoralno je da žrtvujete naše zdravlje i sigurnost zbog profita, poručili su moderatori sadržaja u Facebooku.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.