Facebook nas poznaje bolje od članova obitelji

Kompjuterski program će procijeniti kakva je netko osoba, odnosno bolje ga poznaje od njegovih prijatelja i članova obitelji, pokazalo je istraživanje znanstvenika s Cambridgea. Istraživanje je obuhvatio više od 86.000 korisnika Facebooka, a stroj je prema onome što je “lajkao” svakom korisniku dodjeljivao određene crte osobnosti.

Iako se čini stereotipnim da računalo ljude prema tome što “lajkaju” show ‘Pripravnik’ Donalda Trumpa proglašava organiziranima, one koji vole Kurta Cobaina emocionalno nestabilnima, a obožavatelje Wikipedije sramežljivima, stroj je na kraju bio u pravu.

I, ne samo to – računalo uči i što više nečijih “lajkova” ima na raspolaganju za analizu to je uspješnije.

Istraživanje je također pokazao da nakon analiziranih 70 nečijih “lajkova”, računalo bolje poznaje osobu od njenih kolega s posla ili cimera, a nakon 150 “lajkova” poznaje je bolje i od prijatelja te članova obitelji. Jedino su supružnici bolje poznavali svoje partnere od računala, ali ako stroju date oko 300 nečijih “lajkova” – poznavat će tu osobu gotovo jednako kao životni partner, prenosi 24sata.hr.

Rezultati istraživanja govore o tome kako računala postaju sve pametnija, a znanstvenici sugeriraju kako bi se rezultati mogli i praktično primijeniti tako da se u trenucima bitnih životnih odluka poput onih o promjeni posla ili čak izboru ljubavnog partnera za pomoć obratimo – računalu.

(24sata.hr)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.