Facebook mijenja video player

Od odbojnosti prema vertikalnom videu, nekada neprirodnom formatu koji nije prilagođen monitorima i televizorima, došli smo do toga da oni postaju standard, jer su prilagođeni mobitelima – a svi ostali formati tomu se moraju prilagoditi.

Facebook je uvođenjem Storiesa i Reelsa već krenuo u smjeru “TikTokizacije”, kao i mnogi drugi, a ovoga je tjedna najavljen još jedan korak u istom smjeru: novi video player unutar mobilnih aplikacija, orijentiran primarno prema vertikalnom videu, javlja Bug.hr.

Facebook će na iOS-u i Androidu dobiti objedinjeno sučelje za prikaz videa, u kojem će se reproducirati Reelsi, duži video zapisi i prijenosi uživo, a svima njima bit će zajedničko to što će prikaz biti po defaultu – vertikalan. Otvaranjem videa pokreće se player preko cijelog zaslona, a dodirivanjem po ekranu aktivirat će se poznate kontrole za “premotavanje” ili zaustavljanje reprodukcije.

U slučaju da pokrenete video koji je, iznimno, sniman horizontalno, i on će biti prikazan u vertikalnoj orijentaciji, dakle ne u punom sjaju, sve dok okrenete mobitel za 90°.

Iz Facebooka kažu da će uz novo sučelje doći i novi sustav preporuke, koji će prepoznati kakve biste sadržaje htjeli gledati, zasnovano na prethodnim pogledanim videima.

Tako bi preporuke trebale postati relevantnije za svakog pojedinog gledatelja, odnosno privući veći broj pregleda na zanimljive sadržaje. Promjene će u mobilne aplikacije Facebooka biti počevši s američkim tržištem, u narednim mjesecima.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.