Facebook i u Njemačkoj krenuo u borbu protiv lažnih vijesti

Facebook je objavio da je nakon one u Sjedinjenim Državama pokrenuo kampanju za suzbijanje lažnih vijesti i u Njemačkoj. Iz internetskoga su diva jučer izvijestili da su u tim nastojanjima osigurali pomoć organizacije Correctiv, koja će analizirati sadržaje objavljene na korisničkim profilima u Njemačkoj i prema potrebi ih označavati kao “upitne”.

Kao i u SAD-u, Facebook će i u Njemačkoj pokušati ograničiti mogućnosti da korisnici zarađuju na prenošenju lažnih vijesti, piše Hina.

Kompanija se našla na udaru kritika da nije poduzela dovoljno odlučne mjere kako bi suzbila lažne vijesti u prošlogodišnjoj kampanji za američke predsjedničke izbore. Stoga su odlučili postrožiti proceduru u Njemačkoj uoči parlamentarnih izbora koji bi trebali biti održani u rujnu.

Potencijalne lažne vijesti bit će označene, ali ne i uklonjene, pod uvjetom da se njima ne krše Facebookovi propisi.

“Sami postovi neće nestati s platforme, nećemo ih skrivati, ljudi će ih i dalje moći dijeliti”, tumači u priopćenju menadžer Facebooka Guido Buelow. Dodaje ipak da bi vidljivost nevjerodostojnih članaka mogla biti smanjena.

Correctiv neće za analizu dobivati novac od Facebooka, piše Hina.

“Uvjereni smo da treba učiniti sve kako bi se suzbilo širenje lažnih vijesti putem društvenih mreža”, kazao je čelnik Correctiva David Schraven.

Facebook je u potrazi za novim partnerima koji bi poduprli njegova nastojanja da se suzbiju lažne vijesti, napominje novinska agencija dpa.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: