Facebook i Instagram navode iOS korisnike da omoguće praćenje podataka

Apple je prošloga tjedna izbacio iOS 14,5, inačicu koja, osim podrške za AirTag i nekoliko funkcionalnih nadogradnji, donosi i promjene u pravilima privatnosti koja se Facebooku i Instagramu ne sviđaju.

Naime, nova promjena zahtjeva od aplikacija da korisnicima transparentnije pokazuju kada se njihovi podaci koriste za praćenje i oglašavanje te je na njima da to dozvole ili ne.

Facebook je tako, u svrhu borbe protiv novih pravila, dodao obavijest unutar svoje iOS aplikacije koja korisnicima poručuje da informacije koje on prikuplja iz ostalih aplikacija i web stranica, zapravo pomažu Facebooku da ostane besplatan. Sličnu su poruku dobili i korisnici Instagram aplikacije za iOS.

Na Facebookovom se blogu navodi da je ova obavijest edukativnog karaktera te tvrde da će uskoro korisnicima pružiti više detalja o tome kako tvrtka koristi podatke za personalizirane oglase, piše Bug.hr.

Pristajanje na praćenje ne dovodi do toga da Facebook prikuplja nove vrste podataka. To samo znači da možemo i dalje pružati ljudima bolja iskustva, objašnjava Dan Levy, potpredsjednik za oglase i poslovne proizvode Facebooka.

No, iako korisnici trebaju odobriti praćenje, developeri i dalje mogu upotrebljavati podatke za ciljano oglašavanje, bez obzira omogući ih korisnik ili ne, ali te se informacije ne mogu dijeliti s drugim tvrtkama radi praćenja oglasa. Ako developeri pokušaju zaobići nova pravila ili pak zamijene identifikator za oglašivače (IDFA) s nekom drugom identifikacijskom informacijom, poput adrese e-pošte, smatrat će se da ta aplikacija izravno krši zahtjev za prijavu (opt-in requirement).

Budući da su nova pravila privatnosti trebala stupiti na snagu kod izlaska iOS-a 14, Facebook je još od prošle godine njihov veliki kritičar. Naime, tvrtka je tako platila svoju reklamu u tiskanim novinama The Wall Street Journal, New York Times i The Washington Post, koja objašnjava na koji će način nova pravila promijeniti internet kakav poznajemo.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.