Facebook će nas pitati dozvolu koju nećemo moći odbiti – Jabuka.tv

Facebook će nas pitati dozvolu koju nećemo moći odbiti

Facebook se sprema upitati sve svoje korisnike žele li biti praćeni dok koriste najveću društvenu mrežu svijeta. Europljani su prvi na redu, ali nećemo moći baš posve odbiti tu ponudu ako želimo ostati na Facebooku.

Kao korisnici Facebooka, moći ćemo birati želimo li ciljane oglase, odnosno pristajemo li na prikupljanje naših podataka u tu svrhu. Ako nam se to ne sviđa, moći ćemo isključiti pojedine opcije u postavkama, ali ne sve.

Zamjenik Facebookova direktora za zaštitu privatnosti Rob Sherman najavio je kako će ta tvrtka tijekom ovoga tjedna početi od Europljana tražiti dozvolu za različite načine na koje koristi njihove podatke. Dozvolu će zatražiti putem posebnih web stranica s tekstom i gumbom koje treba pritisnuti kako bi mogli nastaviti dalje.

Upit za dozvolu pojavit će se na Facebookovom webu i mobilnim aplikacijama. Nakon Europe, na red će tijekom nadolazećih mjeseci doći i ostatak svijeta.

Neće biti moguće odbiti jer će nuditi samo dvije opcije: accept and continue (prihvati i nastavi) ili manage data settings (upravljaj postavkama za podatke). Ako vam to ne odgovara, možete prestati koristiti Facebook.

Neće biti moguće u potpunosti ugasiti ciljano oglašavanje zato što Facebook živi od prodaje oglasa, ali ćemo moći u određenoj mjeri ograničiti vrstu podataka koje oglašivači mogu dobiti o nama.

Krajem svibnja u Europskoj uniji na snagu stupaju stroža pravila vezana uz prikupljanje, obradu i zaštitu podataka koja se odnose i na sve tvrtke koje to rade s podacima vezanim uz građane EU. Facebook bi mogao imati problema s nemalim brojem tih pravila, prenosi Tportal.hr.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.