Evo zašto se ne smijete “predozirati” ovom namirnicom

Nezasićene masti, puno bjelančevina i mnogo selena za obnovu stanica – postoji mnogo razloga za preporuku konzumiranja brazilskih oraha, koji su često uključeni u mješavinu orašastih plodova.

Stručnjaci za zaštitu potrošača kažu da bi ipak moglo biti previše kada su u pitanju brazilski orasi, ne samo zato što su prirodno radioaktivni.

Dok se smatra da većina hrane ima iznimno nisku razinu radioaktivnosti, razine u brazilskim orasima dovoljno su visoke da izazovu bolest ako se jedu u prekomjernoj količini.

Mogu imati oko 1.000 puta veći sadržaj radija od prosjeka svih namirnica kontaminiranih radijem, kaže nutricionistica Susanne Moritz.

Svatko tko pojede dva brazilska oraha dnevno povećava unos prirodnih radioaktivnih elemenata za otprilike polovicu u usporedbi s prosječnom prehranom.

Čak i na toj razini, stručnjaci njemačke vlade za zračenje kažu da se ne morate bojati negativnih zdravstvenih posljedica.

Prekoračenje preporučenog dnevnog ograničenja od dva brazilska oraha, međutim, može dovesti do simptoma uključujući dah na češnjak, mučninu, proljev, kožne osipe, metalni okus u ustima, gubitak kose i noktiju te promjenu boje zuba, prema američkom nacionalnom institutu za zdravlje.

Izuzetno visok unos ovih orašastih plodova s visokom razinom nutrijenta selena može dovesti do otežanog disanja, drhtavice, zatajenja bubrega, srčanog udara i zatajenja srca, prenosi Hina.

Statistički gledano, ljudi u Europi pojedu u prosjeku oko 0,1 grama brazilskih oraha po osobi dnevno, što je ispod razine opasnosti.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.