Evo zašto još nije vrijeme za samovozeću tehnologiju

Samovozeći automobili definitivno su budućnost cestovnog prometa, ali tek nakon što se do kraja usavrši komunikacija vozilo-vozilo i vozilo-infrastruktura, a najbolji dokaz tome da tehnologija još nije učinkovita je današnji video.

Naime, Eric Dogen iz SAD-a koji je vlasnik automobila Tesla Model 3 objavio je video koji zorno prikazuje kako kontroverzan sustav Autopilot ne reagira na crveno svjetlo na semaforu. U samovozećem načinu rada njegov Testa Model 3 samo je prošao raskrižjem, bez obzira na crveno svjetlo. Naravno, po pitanju ugrožavanja sigurnosti prometa velik dio krivice je upravo na vozaču, koji u takvim situacijama mora reagirati i preuzeti kontrolu nad automobilom, piše AutoPress.hr.

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako samo 11 posto vozača zanimaju samovozeći automobili. To je najbolji dokaz brojnih sumnji koje potencijalni kupci osjećaju.

Uostalom kako i ne bi kad su s naslovnica brojnih medija vrištale vijesti o tome da je samovozeći automobil tvrtke Uber primijetio pješakinju, ali nije reagirao, drugo njihovo testno vozilo naletjelo je na pješaka, a automobil Googleove kompanije Waymo sudjelovao je u prometnoj nesreći.

No, svaka nova tehnologija treba period uhodavanja tako da ne treba suditi prema ovim slučajevima. Jednom u budućnosti samovozeći će automobili u potpunosti eliminirati prometne nesreće. Uostalom, način na koji samovozeći automobili rade je sve samo ne jednostavan, a što se tiče same tehnologije postoji čak 5 razina samovožnje, u ovisnosti o tome koliki je utjecaj vozača.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.