Evo u koje države mogu putovati bh. građani s osobnom iskaznicom

Državljani BiH s osobnom iskaznicom mogu putovati u samo četiri države.

S valjanom osobnom iskaznicom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo državljani zemalja članica Europske unije, zemalja potpisnica schengenskog sporazuma, Albanije, Andore, Crne Gore, Lihtenštajna, Makedonije, Monaka, San Marina, Srbije, Svete Stolice i Švicarske Konfederacije mogu ulaziti, izlaziti, tranzitirati i boraviti na teritoriju Bosne i Hercegovine 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana koji podrazumijeva uzimanje u obzir razdoblja od 180 dana koji prethodi svakom danu boravka, priopćila je ranije Granična policija BiH.

S druge strane, Bosna i Hercegovina samo sa zemljama regije ima sporazum prema kojem njezini građani mogu putovati s osobnim iskaznicama. Državljani Bosne i Hercegovine tako mogu bez putovnica ući u Srbiju, Crnu Goru, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, piše Večernji list.

Prema Hrvatskoj i ostalim zemljama Europske unije obvezna je putovnica. Predsjednica Kosova Vjosa Osmani u travnju 2022. godine, nakon razgovora s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, najavila je mogući sporazum s BiH, međutim zasad građanima Bosne i Hercegovine i Kosova međusobno trebaju vize.

Podsjećamo, najavljeno je i kretanje građana Turske i Bosne i Hercegovine u ovim dvjema zemljama samo s osobnim iskaznicama.

Erdoğan i članovi Predsjedništva BiH suglasni su s tim prijedlogom, samo ostaje da se ispoštuju ostale procedure i da vide kako je to moguće primijeniti.

Koliko čega smijete prenijeti preko granice?

(www.jabuka.tv | Foto: Ivo Cagalj/Pixsell)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.