Evo tko su uhićene osobe na području Hercegovine u akciji FUP-a “Jumper”

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) jutros su uhapsili suradnike Pramoda Mittala koji je optužen za višemilijunski kriminal u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL).

Prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, po nalogu Župnijskog tužiteljstva u Tuzli Federalna uprava policije vrši pretrese na području općina Ljubuški, Posušje, Mostar i Lukavac, a u akciji su dosad uhićeni Ivan Vukšić, Mato Pavković i Ivan Bunoza članovi Nadzornog odbora GIKIL-a čiji je rad zabranio Općinski sud u Tuzli.

Prema neslužbenim informacijama iz Tužiiteljstva Tuzlanske županije, Federalna uprava policije trenutno vrši pretrese i u prostorijama GIKIL-a, gdje bi moglo uslijediti još nekoliko uhićenja.

A kako Klix.ba u međuvremenu doznaje uhićena je još Erna Mehmedović koja obavlja funkciju generalne tajnice u ovoj kompaniji.

Kako se doznaje, Vukšić i još dvije dosad uhićene osobe su pod sumnjom na počinjenje kaznenog djela organizirani kriminal, a u vezi sa kaznenim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Konkretno Vukšiću se na teret stavlja nezakonito opunomoćenje od tvrtkr GSHL nad kojom je pokrenut postupak likvidacije, odnosno nezakonito djelovanje u GIKIL-u.

Vukšić je prije dva mjeseca imenovan za člana Nadzornog odbora GIKIL-a, kada je ova kompanije ostala bez predstavnika državnog kapitala. Upravljanje, odnosno predsjedavanjem Nadzornim odborom dodijeljeno je Shristi Mittal, kćerki vlasnika kompanije GSHL Pramoda Mittala koji je u srpnju ove godine uhićivan po nalogu Tužiteljstva TŽ, nakon čega je platio jamčevinu za izlazak iz pritvora.

U spornom Nadzornom odboru nalazili su se još i Edin Hodžić, Ivan Bunoza i Mato Pavković. Sve njih je izabrao GSHL Pramoda Mittala, osumnjičenog za višemilijunski kriminal, dok su predstavnici državnog kapitala ostali bez sudjelovanja u upravljanju.

Nakon toga, reagirao je i Općinski sud u Tuzli donošenjem rješenja kojim zabranjuje GIKIL-u provođenje odluka koje su donesene na posljednjoj sjednici Skupštine društva, a samim time zabranjeno je i djelovanje Nadzornog odbora s predsjednicom Shristi Mittal.

GIKIL je formiran spajanjem KHK i Global infrastructure Holdings Ltd, a nakon određenih izmjena ugovora kao suosnivač je ubačen Global Steel Holdings Ltd (GSHL) Pramoda Mittala.

Zbog sumnji na nezakonite radnje na sjednici Skupštine GIKIL-a u slučaj se uključilo i Tužiteljstvo Tuzlanske županije, po čijoj naredbi su pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova TŽ već ranije izuzeli određenu dokumentaciju iz ove kompanije.

Zlouporaba položaja: FUP uhitio tri osobe na području Mostara, Posušja i Ljubuškog

(www.jabuka.tv)