Evo što zdravlje vaše majke otkriva o vama | Jabuka.tv

Evo što zdravlje vaše majke otkriva o vama

Jeste li se kad zapitali hoćete li od mame za 20-ak godina naslijediti bore, višak kilograma ili pak osteoartritis?

U nekim slučajevima, ističu stručnjaci, pogled na majku može biti pogled na vašu budućnost!

Zdravlje vaše majke često može biti svojevrsna kristalna kugla za ono što možemo i sami očekivati, kaže Pamela Peeke, profesorica medicine na Sveučilištu Maryland i autorica knjige “Body for Life for Women”.

Ali nisu samo geni ono što utječe na nas, jer veliku ulogu imaju i naše svakodnevne navike.

Evo koji genetički čimbenici utječu na nas:

Oblik tijela

Imate salo oko trbuha koje vas užasno živcira i ne možete ga se nikako riješiti? Za to možete okriviti svoju mamu. Studije su pokazale kako je vrlo često ovakva tjelesna građa naslijeđena od majki. Osim što ne izgleda lijepo, nosi rizike od bolesti srca i dijabetesa.

Što napraviti: Smanjite unos rafiniranih ugljikohidrata koji potiču šećere u krvi, što može uzrokovati pohranjivanje sala na trbuhu. Umjesto toga češće konzumirajte vlaknaste namirnice kako biste nahranili dobre bakterije u vašim crijevima. Funkcionalan probavni trakt bitan je za učinkovito sagorijevanje masnoća.

Predispozicije za sport

Mama vam se bavila plivanjem ili tenisom? Vi ste onda prava sretnica. Naime, upravo kardiorespiracijska izdržljivost i općenito dobra forma koju imamo snažno su genetski uvjetovani. Stoga su velike šanse da ste od majke naslijedili snagu, izdržljivost i fleksibilnost – ili njihov nedostatak.

Što napraviti: Iako možda nećete postati vrhunska sportašica, bitno je da se bavite nekom tjelesnom aktivnošću. Bitno je da ste aktivni bez obzira radi li se o trčanju, jogi, teretani, bicikliranju… Prvo krenite s malim intervalima vježbanja kako se ne biste forsirali, pa zatim povećavajte minutažu.

Stanje kože

Ako vas i u 30-ima progone akne, za to možete okriviti majku.

Osobe koje imaju problema s aknama obično imaju masnu kažu, što je nasljedno, objašnjava profesorica dermatologije Debra Jaliman s njujorške Icahn School of Medicine.

Utješno je to da osobe koje imaju masnu kožu izgledaju mlađe jer masnija koža sporije dobiva bore. Osobe sa svjetlijom kosom i plavim očima, pokazala su neka istraživanja, brže dobivaju bore.

Njihova je koža tanja i ima manje melanina, pa brže stare, objašnjava dr. Jaliman.

Što napraviti: Studije su pokazale kako je koža ispitanika iznad 40 godina koji se redovito bave nekom tjelovježbom barem četiri sata u tjednu puno mlađa od onih koji to ne upražnjavaju. Zato svakako razmislite o nekoj tjelesnoj aktivnosti koja vas ispunjava.

Najmlađe ili najstarije: Evo koje dijete više vole roditelji, a koje djedovi i bake

Mentalno zdravlje

Istraživanja su pokazala da ako vaša mama ili drugi bliski srodnik pate od depresije, imate dvostruko ili trostruko povećani rizik od razvoja istog stanja.

Što napraviti: Poduzmite preventivne mjere. Ipak, obiteljska anamneza ne znači da ste predodređeni za istu bolest. Osobe s genetskom predispozicijom za depresiju mogu same nešto učiniti kako bi uklonile ili minimizirale njezine učinke, poput dovoljno sna, redovite tjelovježbe ili izbjegavanja stresnih situacija što je više moguće, a ukoliko osjete simptome, ne trebaju oklijevati tražiti pomoć.

Plodnost

Samo zato što je mama rodila vašeg brata ili sestru u 44. godini, to ne jamči da ćete moći učiniti isto. Ipak, postoje znanstveno utemelji dokazi o tome da je dob u kojem je majka prolazila kroz menopauzu najčešće nasljedna te može dati naznake i o vašoj plodnosti. Studije su pokazale kako se ovarijska rezerva mladih žena brže smanjila ako su njihove majke prestale ovulirati u dobi prije navršenih 45 godina u odnosu na one čije su majke ušle u menopauzu u dobi od 55 godina. Također su studije pokazale da sklonost spontanim pobačajima može biti genetski uvjetovana.

Što napraviti: Ako se vaša majka mučila s plodnošću, imala problema ostati trudna, prerano je ušla u menopauzu ili je imala spontane pobačaje, liječnici savjetuju da ranije potražite stručni savjet.

Zglobovi

Ukoliko je vaša majka imala problema s osteoartritisom, odnosno degenerativnom bolesti zglobova, postoji 40-70 posto mogućnosti da je i sami naslijedite. Nerijetko je osteoartritis ruku povezan s poslom, no ukoliko ga imate i u koljenima i kukovima, postoji velika vjerojatnost da je to genetski uvjetovano.

Što napraviti: Dodatni kilogrami rade pritisak na zglobove, pogotovo bokove i koljena, tako da je održavanje zdrave težine prioritet za njihovu zaštitu. I krećite se – tjelesna aktivnost čuva vaše zglobove i jača mišiće koji ih podržavaju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: