Evo što vam se može dogoditi ako pijete previše mlijeka – Jabuka.tv

Evo što vam se može dogoditi ako pijete previše mlijeka

Generacije su govorile o prednostima svakodnevnog pijenja mlijeka. Čaša mlijeka sadrži visoku količinu kalcija, hranjive tvari povezane s jačanjem kostiju i mišića. Zbog toga se mlijeko nalazi u gotovo svakom kućanstvu.

No postoji i teorija prema kojoj previše mlijeka može učiniti kosti lomljivima. Što je točno? Može li doista škoditi pijenje previše mlijeka?

Mlijeko je zdravo i hranjivo, ali ako ga pijete previše, to ne jamči bolje zdravlje. Pretjerani unos bilo čega je štetan, a odnosi se i na mlijeko.

Prema jednom švedskom istraživanju, pijenje previše mlijeka može biti povezano sa smrtnošću i povećanim rizikom od prijeloma. Za istraživače, previše mlijeka znači tri ili više čaša dnevno. Rezultati studije bili su još više uznemirujući za žene. U slučaju pripadnica ljepšeg spola, utvrđeno je da konzumiranje tri ili više čaša mlijeka u danu može udvostručiti rizik od smrti u usporedbi s onima koji su samo popili manje od jedne čaše u danu. Muškarci nisu pogođeni na isti način kao žene, ali to i kod njih može povećati stopu smrtnosti, prenosi Index.

Konzumacija previše mlijeka može dovesti do vidljivih nuspojava. To su umor, akne, nadutost i druge probavne tegobe.

Rezultati studije su alarmantni, ali to ne znači da morate potpuno izbjegavati ovaj napitak. Osim kalcija, mlijeko sadrži i druge esencijalne hranjive sastojke poput vitamina D, vitamina B 12 i proteina. Postoji nekoliko studija koje sugeriraju da svakodnevno pijenje mlijeka može smanjiti rizik od razvoja kroničnih bolesti. Sve što trebate je konzumirati ga umjereno. Čaša mlijeka na dan idealan je izbor.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.