Evo što skrivaju tajni CIA-ini dokumenti o ubojstvu Kennedyja

Nacionalni arhiv SAD-a objavio je u petak novi niz dokumenata povezanih s ubojstvom američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, uglavnom iz CIA-ina povjerljivog arhiva.

Objavljeno je gotovo 680 dosjea, uključujući 553 dosjea nikada ranije objavljenih jer se CIA tome protivila navodeći kao razlog nacionalnu sigurnost. Među tim je dokumentima detaljan arhiv pokušaja regrutiranja sovjetskih diplomata za zadatke u inozemstvu, s transkripcijama telefonskog prisluškivanja.

U arhivu objavljenom na internetu nalaze se dokumenti ministarstva pravosuđa, ministarstva obrane i parlamentarnog povjerenstva koje je provelo istragu o ubojstvu Kennedyja 22. studenog 1963. u Dallasu, u Teksasu.

Povjerenstvo je zaključilo da se radilo o činu pojedinca, Leeja Harveyja Oswalda, no to nije spriječilo množenje teorija zavjere pothranjenih stotinama knjiga i filmova poput “JFK-a” Olivera Stonea iz 1991. o tom ubojstvu pripisivanom Sovjetskom Savezu, Kubi, mafiji pa čak i tadašnjem potpredsjedniku Lyndonu Johnsonu. Stručnjaci za aferu Kennedy smatraju, međutim, da ti milijuni stranica novih dokumenata vjerojatno ne sadrže nijedno presudno otkriće.

Treći put ove godine Američki nacionalni arhiv objavljuje niz dosjea, u skladu sa zakonom Kongresa iz 1992. kojim se zahtijeva da svi dokumenti povezani s predsjednikom Kennedyjem budu objavljeni unutar 25 godina.

Arhiv je već objavio 3810 dosjea 24. srpnja te još 2891 dosjea 26. listopada. Predsjednik Donald Trump dao je FBI-ju i CIA-i šest mjeseci, do 26. travnja 2018., da opravdaju neobjavljivanje preostalih dokumenata.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.