Evo što se dogodi kad 16 godina pijete samo gazirana pića

Tridesetjednogodišnjakinja iz Monaca nedavno je primljena u bolnicu zbog aritmije i teških nesvjestica. Razina kalija u njenom tijelu bila je opasno niska, ali u povijesti obitelji nije bilo srčanih bolesnika. Daljnjim je ispitivanjem otkriveno da pacijentica u posljednjih 16 godina nije popila niti gutljaj čiste vode, već isključivo – gazirana pića.

U filmu Super Size Me, redatelj Morgan Spurlock mjesec se dana hrani isključivo fast foodom, nakon čega mu se zdravlje naglo pogorša. To je, naravno, bio samo film, ali je fascinantno vidjeti kakvu štetu ekstremna prehrana može učiniti vašem tijelu na primjeru iz stvarnog života.

Jedna je žena iz Monaca pila oko dvije litre gaziranih napitaka svakoga dana, i završila u bolnici. Pretrage su pokazale da joj je razina kalija u krvi 2,4 mmol/L, a normalna za ženu njezinih godina trebala bi biti dva puta veća. QT interval bio 610 ms, a normalno je do 450 ms. Kad su joj liječnici zabranili gazirana pića, razina kalija i QT interval su se počeli popravljati. U roku od tjedan dana, njezin QT interval je pao na 430 ms, a razina kalija u krvi dosegla je 4,1 mmol / L.

Nevjerojatno je kako se brzo tijelo može oporaviti od dugogodišnjeg mučenja, no slučaj je prijavljen europskoj zdravstvenoj konferenciji i o tome će se sigurno još pisati. A tko zna kako tijelo pamti kad se prema njemu ne odnosimo dobro…

Hoćete li sada, kada ste ovo pročitali pripaziti što, koliko i kada pijete? Čuvajte svoje zdravlje, pažljivo s mjehurićima… (punkufer.hr) 

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.