Evo pod kojim uvjetima će Covid pozitivni birači moći glasovati na izborima | Jabuka.tv

Evo pod kojim uvjetima će Covid pozitivni birači moći glasovati na izborima

SIP BiH je na hitnoj sjednici održanoj u utorak usvojio izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izbora u BiH u djelu koji se odnosi na ostvarivanje prava glasa birača koji su COVID-19 pozitivni i/ili su u izolaciji odnosno koji su hospitalizirani.

Iz SIP-a BiH navode da je navedenoj kategoriji birača omogućeno da ostvare pravo glasa putem posebnog mobilnog tima ukoliko uz zahtjev koji dostavljaju nadležnom općinskoj/gradskoj izbornom povjerenstvu dostave odgovarajuću potvrdu nadležne ustanove ili tijela (medicinski nalaz ili potvrda o izolaciji).

SIP BiH je ranijim odredbama Pravilnika o provedbi izbora u BiH, koje su sada brisane, nastojao omogućiti ostvarivanje prava glasa i biračima koji ne posjeduju potvrdu nadležnog tijela ako se njihovo ime nalazi u evidenciji podataka nadležnih institucija o ovim kategorijama birača.

Međutim, nakon ostvarenih kontakata i poslanih upita prema nadležnim institucijama, nemamo cjelovitu povratnu informaciju o vođenju evidencija o spomenutoj kategoriji birača, pojašnjavaju iz SIP-a.

Dodaju da općinska/gradska izborna povjerenstva uglavnom nemaju informacija niti mogu utvrditi koji nadležno tijelo vodi ažurne evidencije o COVID-19 pozitivnim osobama i osobama kojima je određena mjera izolacije.

Zbog svega navedenog, Središnje izborno povjerenstvo BiH je odlučilo izmijeniti Pravilnik o provedbi izbora u BiH i na taj način omogućiti da se biračko pravo ostvaruje pod istim uvjetima na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, a istovremeno spriječiti i eventualne zlouporabe.

Osobe koje se nalaze u izolaciji zbog zaraze virusom COVID-19 ili zbog izrečene mjere samoizolacije svoje biračko pravo mogu ostvariti aktivnom registracijom kod nadležnog izbornog povjerenstva osnovne izborne jedinice, na način da se uputi zahtjev (pisani, putem maila, faksa) uz dostavljene dokaze o izrečenoj mjeri izolacije (rješenje, medicinski nalaz), navodi se u priopćenju CIK-a BiH.

Izbori u BiH: Problemi s biračkim odborima, s glasanjem poštom, izolacijom…

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj: