Evo na koje načine možete iskoristiti pokvareno vino

Iako vino postaje bolje s godinama kako stari, to je samo u slučaju da je zatvoreno i pravilno pohranjeno. Nakon što je vino otvoreno, stručnjaci preporučuju da se potroši u sljedećih 24 sata.

To je zato što vino reagira sa zrakom te feloni u njemu mijenjaju svoj sastav i okus.

No umjesto da bacite vino, postoji nekoliko stvari koje možete napraviti, prenosi Daily Mail.

Vino se zapravo može koristiti na mnogobrojne načine, čak i za čišćenje. Evo na koje načine možete iskoristi vino koje više nije dobro.

Vino može pomoću u čišćenju masnih mrlja i prljavštine. Samo trebate napraviti smjesu od bijelog vina i sode bikarbone te je nanijeti na sve masne mrlje koje imate po kući. Pustite da odstoji nekoliko minuta te obrišite mokrom krpom.

Ako doma radite kompost, crno vino će u vašem kompostu aktivirati dobre bakterije, što će pomoći vašim biljkama u rastu i razvijanju. Samo pazite na vlažnost komposta nakon dodavanja vina, a po potrebi dodajte i nekoliko suhih proizvoda.

Crno vino može poslužiti i kao zamka za voćne mušice. U jednoj posudi pomiješajte malo crnog vino te nekoliko kapi deterdženta za suđe. Posudu prekrijte plastičnom folijom te drvenim štapićem napravite rupe, dovoljno velike da bi voćne mušice mogle ući.

Bijelo vino odlično je za čišćenje kamenca i dezinficiranje površina u kućanstvu. Kako biste očistili kamenac, na njega nanesite bijelo vino te pustite da odstoji barem pola sata, a zatim obrišite mokrom krpom. Za dezinfekciju, pomiješajte jednaku količinu vina i vode.

Vino će se prirodnim putem pretvoriti u ocat, ali će biti malo slabijeg okusa. Ako želite da vaše vino postane ocat, pomiješajte ga s postojećim octom u količini 2:1, gdje je više vina. Spremite ga na tamno ili mračno mjesto i nakon nekoliko mjeseci imat ćete ocat.

Od crnog vina može se napraviti i odličan džem. Sve što trebate napraviti je 350 mililitara vina zagrijati na vatri, dodati 200 grama šećera, malo anisa te miješati dok ne postane džem. Držite ga u hladnjaku i može vam trajati do četiri tjedna.

(www.jabuka.tv) 
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.